Antena Meniu Search
x
LIVE

Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin. Ce ţări au confirmat că l-ar aresta pe preşedintele rus

Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, relatează Reuters. Până în prezent Germania şi Irlanda au confirmat, prin vocile unor oficiali, că îl vor aresta pe preşedintele rus dacă acesta ar ajunge pe teritoriul lor. 

De Redactia Observator la 23.03.2023, 15:29
Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin. Ce ţări au confirmat că l-ar aresta pe preşedintele rus
Viktor Orban și Vladimir Putin - Profimedia

Ungaria a semnat şi a ratificat Statutul de la Roma, document în baza căruia a fost înfiinţată Curtea Penală Internaţională (CPI), instanţa ce a emis vineri un mandat de arestare pe numele actualului preşedinte al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.CPI susţine că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă o responsabilitate penală individuală în acest caz.

Fiind întrebat dacă Vladimir Putin ar fi arestat în cazul în care acesta intră în Ungaria, Gergely Gulyas a spus că Statutul de la Roma nu a fost promulgat în Ungaria. ''Ne putem referi la legislaţia ungară şi pe baza acesteia noi nu îl putem aresta pe preşedintele rus... întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria'', a explicat Gulyas.

El a precizat că guvernul ungar ''nu şi-a definitivat o poziţie'' cu privire la mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin. ''Aceste decizii nu sunt cele mai fericite întrucât ele duc lucrurile către escaladare şi nu către pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă'', a adăugat demnitarul ungar.

Harta țărilor în care Vladimir Putin poate fi arestat 

Curtea Penală Internaţională a emis vineri mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea a mii de minori ucraineni în Rusia. Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, ceea ce înseamnă că mandatele de arestare emise de CPI nu au forţă juridică pe teritoriul său.  Totuşi, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea preşedintelui rus în oricare din cele 123 de state ce recunosc jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale.

De la anunţarea mandatului de arestare, două ţări semnatare, Germania şi Irlanda au confirmat că l-ar aresta pe Putin. Rusia nu a negat că a luat mii de copii din Ucraina de la începutul a ceea ce ea numeşte o ''operaţiune militară specială'', dar susţine că scopul a fost de a-i proteja. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin. Ce ţări au confirmat că l-ar aresta pe preşedintele rus