Antena Meniu Search
x

Vaccinul Johnson & Johnson, autorizat în Statele Unite. Este al treilea ser anti-Covid aprobat de americani

Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) a autorizat vaccinul de la Johnson & Johnson. Este al treilea vaccin anti-Covid aprobat în Statele Unite, după Pfizer şi Moderna, şi primul care poate fi administrat într-o singură doză.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 28.02.2021, 09:21

Vaccinul Johnson & Johnson, autorizat în Statele Unite
Vaccinul Johnson & Johnson, autorizat în Statele Unite. Este al treilea ser anti-Covid aprobat de americani - shutterstock.com
  • Serul are câteva efecte secundare, dintre care majoritatea sunt ușoare, inclusiv dureri la locul injectării, cefalee, oboseală și dureri musculare.
  • Vaccinul Johnson & Johnson este autorizat pentru persoanele de 18 ani și peste.

În urma testelor clinice desfăşurate în opt state şi pe un eşantion format din 45.000 de participanţi, s-a dovedit că vaccinul a avut o eficienţă de 86% în SUA şi de 82% în Africa de Sud.

"O singură doză vă va ține departe de spital, departe de secţia de terapie intensivă și departe de morgă", a declarat vineri doctorul Paul Offit, consilier pentru vaccinuri al FDA, pentru CNN.

Pe lângă faptul că necesită o singură injecţie, vaccinul fabricat de Janssen nu necesiră o depozitare specială, putând fi stocat la temperatura unui frigider.

Vaccinul Johnson & Johnson este autorizat pentru persoanele de 18 ani și peste această vârstă.

Efectele secundare ale vaccinului Johnson & Johnson

Serul are câteva efecte secundare, dintre care majoritatea sunt ușoare, inclusiv dureri la locul injectării, cefalee, oboseală și dureri musculare.

În general, efectele adverse grave au fost rare, conform analizei FDA, și nu au fost raportate cazuri de anafilaxie după vaccinare.

Firma a cerut autorizaţii şi în Uniunea Europeană şi la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi intenţionează să producă un miliard de doze până la sfârşitul anului. 

Uniunea Europeană și-a propus ca țintă vaccinarea a 70% din populația adultă până la finalul verii, însă se confruntă cu o serie de probleme în ceea ce privește livrările de doze de vaccin.

În prezent, Blocul comunitar încearcă să își extindă rezerva de vaccinuri, care potrivit contractelor încheiate pânnă acum cu șase producători de medicamente, se ridică la 2,3 miliarde de doze.

În urmă cu câteva zile, medicul Valeriu Gheorghiță anunța că vaccinul produs de Johnson & Johnson ar putea fi autorizat la jumătatea lunii martie de către Agenția Europeană a Medicamentului.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID Valeriu Gheorghiţă a precizat că România ar putea primi deja, în luna aprilie, primele doze de vaccin. 

Gheorghiţă a mai spus că eficacitatea serului este similară că cea a celui produs de AstraZeneca şi este un vaccin pe bază de adenovirus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Vaccinul Johnson & Johnson, autorizat în Statele Unite. Este al treilea ser anti-Covid aprobat de americani