Antena Meniu Search
x

VIDEO. "Luptăm sau ne predăm?" Reacţia ucrainenilor din Konotop, întrebaţi de primar ce e de făcut după invazia ruşilor

Ucrainenii din apropierea graniţei cu Rusia trăiesc momente de cumpănă, sub teroarea ameninţării armatei de la Kremlin. Întrebaţi de primar, într-o "adunare ad-hoc", cum e mai bine să procedeze, localnicii răspund însă, într-un glas: "Luptăm!". 

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 12:50

Discursul primarului din Konotop, Ucraina
Discursul primarului din Konotop, Ucraina - Captură video Twitter

Primarul din oraşul ucrainean Konotop, situat în apropierea graniţei cu Rusia, a fost filmat în timp ce le vorbeşte cetăţenilor. Urcat pe o bordură, la un metru înălţime de sol, acesta îi îndeamnă pe oameni să-şi adune curajul şi ultimele resurse de energie pentru a-şi apăra ţara. "Federaţia Rusă ne-a dat un ultimatum: fie ne dăm bătuţi, fie ne distrug oraşul. Ce facem: luptăm sau ne predăm?" Iar răspunsul nu se lasă aşteptat. Mulţimea strigă, într-un glas: "Luptăm!" 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ucrainenii de pretutindeni s-au unit împotriva ameninţării de la Moscova, iar mai mulţi sportivi s-au alăturat cauzei naţionale. Cu doar câteva luni în urmă, ucraineanul Oleksandr Usyk, campion la box, categoria grea, îşi confrunta adversarii în ring. Acum, sportivul de 35 de ani s-a întors acasă, unde războiul cu Rusia a ajuns în a şaptea zi. E pregătit să ia arma în mână şi să-şi apere ţara. Iar ca el sunt mulţi alţii, spune Sviatoslav Yurash, cel mai tânăr parlamentar ucrainean. "I-am supravieţuit lui Stalin, îi rezistăm şi lui Putin", crede el. 

Războiul Rusia - Ucraina mobilizează o lume întreagă

Imaginile au fost postate pe Twitter de Olexander Scherba, fost ambasador al Ucrainei în Austria (2014-2021). Tot el a distribuit, zilele trecute, şi un alt videoclip emoţionant: filmarea surprinde momentul în care interpretul unui post de televiziune german izbucneşte în lacrimi, în timp ce traduce discursul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. De altfel, reţelele de socializare au fost inundate de imagini care prezintă mobilizarea ucrainenilor, dar şi a celor care le sar în ajutor, indiferent de pericole. Børge Kallesten, un norvegian care în 2004 a cumpărat împreună cu tatăl său şi un alt investitor norvegian Casa Damadian din Constanţa, a rămas impresionat de modul cum românii obişnuiţi s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe refugiaţiii ucraineni.

Este a şaptea zi de război, iar rușii continuă să bombardeze orașele ucrainene, în ciuda condamnării internaționale și a sancțiunilor dure. Sute de persoane au fost ucise, în urma atacurilor aeriene care sunt din ce în ce mai intense. Orașul Harkov a fost bombardat masiv, iar o bază militară aflată la 15 kilometri de graniţa cu România a fost vizată de un atac cu rachete. Rusia a atacat un turn de televiziune din Kiev, în timp ce un convoi uriaș de blindate continuă să avanseze spre capitala ucraineană. În discursul său de la Washington, președintele Joe Biden a spus că Vladimir Putin este "singurul vinovat" pentru invazia din Ucraina și a promis că liderul rus "va plăti un preț ridicat pe termen lung". Miercuri, Ucraina și Rusia reiau negocierile de pace.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » VIDEO. "Luptăm sau ne predăm?" Reacţia ucrainenilor din Konotop, întrebaţi de primar ce e de făcut după invazia ruşilor