Antena Meniu Search
x

Peste 18,2 milioane de români au drept de vot la Alegerile Prezidențiale

Peste 18,2 milioane de români sunt înscriși pentru aceste alegeri prezidențiale din noiembrie 2019 și au drept de vot, anunță Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 07.11.2019, 20:30

Alegătoare pune buletinul în urnă într-o secție de votare
Peste 18,2 milioane de români sunt înscriși pentru alegerile prezidențiale din 2019 - Mediafax Foto via Hepta

Peste 18,2 milioane de români sunt înscriși pentru aceste alegeri prezidențiale din noiembrie 2019 și au drept de vot, anunță Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

AEP a anunțat actualizarea datelor pentru scrutinul prezidențial și a publicat rezultatele într-un comunicat, difuzat joi seară.

Astfel, autoritatea precizează că numărul total al alegătorilor înscriși este de 18 217 156.

AEP precizează, de asemenea, că 19.215 români au interzis să voteze.

Câți români sunt oficial în diaspora

Conform actualizării făcute de autoritate, din totalul de peste 18,2 milioane, în diaspora sunt 715.752 români care au domiciliul în străinătate și care au drept de vot.

Cei mai mulți alegători înscriși în diaspora sunt în Moldova, peste 200 de mii, în timp ce în Italia sunt doar 60 de mii, deși estimările arată că peste 1 milion de români sunt în această țară. Și în Spania, conform AEP, sunt doar 40 de mii de alegători înscriși.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Sunt, de asemenea, țări în care doar 1 român figurează cu drept de vot: Nepal, Polinezia Franceză, Rwanda, Ciad, Comore, Antilele Olandeze, Tadjikistan, Guyana Franceză, Jamaica, Liberia și Sri Lanka.

Votul în străinătate

AEP indică cifra de 35.917 numărul românilor cu domiciliul oficial în țară, dar care votează prin corespondență la alegerile prezidențiale, din străinătate.

De asemenea, 33.802 români care figurează cu domiciliul în țară și-au exprimat intenția de a vota la o secție din străinătate.

Atât cei care votează prin corespondență, cât și cei care se vor duce la o secție din străinătate s-au înregistrat pe site-ul www.votstrainatate.ro și au fost radiați de pe listele electorale permanente din România, numărul lor fiind de 63.362.

Cum se desfășoară votul

Cei peste 18,2 milioane de români au drept de vot atât la primul tur din 10 noiembrie, cât și la cel de-al doilea, din 24 noiembrie.

În Diaspora, votul se desfășoară pe durata a 3 zile, la fiecare tur de scrutin. Începe vineri, la ora României 01.00 și se încheie luni, la ora României 07.00, odată cu închiderea ultimelor secții din Statele Unite.

În România, atât primul, cât și al doilea tur de scrutin se desfășoară în doar o singură zi, duminica, între orele 07.00 – 21.00.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Peste 18,2 milioane de români au drept de vot la Alegerile Prezidențiale