Antena Meniu Search
x

Pericol de fraudă pe Facebook. Cum reuşesc atacatorii să câştige încrederea utilizatorilor şi să le fure datele bancare

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenţia asupra postărilor sponsorizate de pe Facebook care ar putea fi compromise. Atacatorii cibernici fură identitatea vizuală a mai multor trusturi de media sau persoane publice pentru a convinge utilizatorii să furnizeze datele personale şi cele financiare, relatează news.ro.

de Redactia Observator

la 31.05.2023, 22:31

Pericol de fraudă pe Facebook. Modul în care mai multe conturi oficiale ţi-ar putea cere datele bancare
Pericol de fraudă pe Facebook. Modul în care mai multe conturi oficiale ţi-ar putea cere datele bancare - Shutterstock

”Atenţie la postările sponsorizate de pe Facebook! Unele pagini sau conturi de Facebook compromise sunt folosite de atacatori pentru a propaga tentative de fraudă”, a transmis, miercuri seară, DNSC.

”Aveţi exemplul unei pagini care aparţine unui magazin de biciclete care promovează un articol fals care are ca scop principal promovarea unei false oportunităţi de investiţie, care ar fi fost recomandată de Ion Ţiriac şi alte persoane publice. Articolul foloseşte identiatea vizuală Libertatea sau Antena 3”, au mai transmis specialiştii.

Potrivit acestora, odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecţionat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing.

”Atacatorii vor astfel să convingă potenţiale victime să-şi furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul investiţiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt”, avertizează DNSC.

Pe acelaşi subiect

Ce recomandă specialiştii

  • Citiţi şi analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online

  • Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire

  • Nu furnizaţi date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
  • Atenţie la corectitudinea gramaticală şi la exprimarea textului în limba română. De multe ori atacatorii folosesc instrumente automate de traducere, care vor genera un text ciudat în exprimare şi plin de greşeli.
  • Verificaţi întotdeauna pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la secţiunea „Alerte Investitori – Informări” şi secţiunea „Atenţie la Entităţi Neautorizate!” informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.

”În cazul în care aţi introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit prin această metodă depuneţi o plângere la Poliţie, fizic sau online”, a mai transmis DNSC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Pericol de fraudă pe Facebook. Cum reuşesc atacatorii să câştige încrederea utilizatorilor şi să le fure datele bancare