Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Noaptea Muzeelor, pe 18 mai 2024. Ce muzee pot fi vizitate gratuit

Anul acesta, noaptea muzeelor va avea loc pe 18 mai, însă mai bine de 80% dintre acestea au anunţat că nu vor participa la evenimentul care atrage zeci de mii de oameni. Angajaţii protestează faţă de salariile extrem de mici.  

de Redactia Observator

la 17.05.2024 , 18:29

Ce muzee pot fi vizitate gratuit Ce muzee pot fi vizitate gratuit - Arhiva Observator

Cel mai vizitat muzeu din Bucureşti, Grigore Antipa, unde ajung anual peste 600.000 de vizitatori din toată lumea, a anunţat că nu va participa anul acesta la evenimentul la care erau aşteptate peste 10.000 de persoane. Conducerea vrea să atragă astfel atenţia asupra salarizării. 

Şi Reprezentantii Muzeului Municipiului București, care a avut în fiecare an peste 30.000 de vizitatori în Noaptea Muzeelor, au anuntat că porţile instituţiei nu vor fi deschise. Un anunţ identic au făcut şi Muzeul Național de Istorie şi Muzeul Naţional de Artă. Nici la Timişoara, capitala europeană a culturii, doritorii nu vor putea vizita noaptea muzeele.  

Noaptea Muzeelor are loc pe 18 mai 2024

Articolul continuă după reclamă

În acest an, participarea la Noaptea Muzeelor include 253 de obiective în toată țara, cu cele mai multe în București - 55, 34 în Iași, 22 în Târgu Mureș și 18 în Cluj-Napoca. Verificați lista actualizată a obiectivelor

Pe acelaşi subiect

Lista muzelelor din Bucureşti şi din ţară care pot fi vizitate gratuit

Printre zonele în care anumite obiective culturale vor putea fi vizitate de Noaptea Muzeelor 2024 se numără Adjud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Bran, Brașov, Călărași, Câmpina, Codlea, Constanța, Craiova, Curtea de Argeș, Focșani, Miercurea Ciuc, Oradea, Ploiești, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Timișoara.

„Pentru ediția cu numărul 20, avem expoziții, prezentări, proiecții, animații stradale și interioare, experimente și reprezentații artistice și tot felul de intervenții culturale în spații muzeale, în spații de catedrale, în teatre, în atenee și în opere, în filarmonici, în mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, chiar și în penitenciare, în grădini zoologice, în studiouri de creație, în centre culturale, în universități, în decupaje urbane creative, în spatii de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și în galerii de artă, în case de licitații, în mori de hârtie”, au transmis organizatorii prin intermediul reţelelor de socializare. 

Printre obiectivele culturale deschise publicului sâmbătă se numără Ateneul Român, Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Muzeul CFR, Muzeul Național al Literaturii Române (București); Muzeul Școlii Medicale Clujene UMF Cluj, Muzeul Holocaustului (UBB Cluj), Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei (Alba Iulia), Castelul Bran, Muzeul de Artă Constanța, Ateneul Național Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași; Muzeul Consumatorului Comunist și Muzeul Național al Banatului (Timișoara).

„Străzi deschise - București, Promenadă urbană”, cel mai amplu proiect outdoor organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB, se alătură ediției aniversare a evenimentului Noaptea Muzeelor 2024, în calitate de partener. În acest context, traficul rutier pe Calea Victoriei va fi restricționat sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 10:00 – 22:00, pe segmentul de drum Bulevardul Dacia - Splaiul Independenței.

De asemenea, printr-un parteneriat cu Societatea de Transport București - STB SA, în București va fi disponibilă o linie specială de autobuze, care va face legătura cu principalele obiective deschise în noaptea de sâmbătă spre duminică. Linia specială „Noaptea Muzeelor” va funcţiona între orele 18:00 şi 1:00, pe traseul Piaţa Presei – Piaţa Unirii (şi retur).

Mall-ul Vitan, deschis de Noaptea Muzeelor

„București Mall-Vitan va găzdui, în perioada 18-19 mai, la parter, în zona lounge area, expoziția fotodocumentară "Manuscrise muzicale și partituri din biblioteca lui George Enescu", realizată de cercetătorul științific Irina Nițu (grafica Horia Nițu). Iubitorii de cultură sunt așteptați să descopere o parte din biblioteca muzicală a marelui compozitor George Enescu, printr-o expoziție ce va prezenta 11 manuscrise și partituri colecționate de compozitor de-a lungul cariereri sale, primite de la autori diverși, români și străini deopotrivă. Lucrările lor, însoțite de însemnări cu autografe, constituie nu doar obiecte de patrimoniu, ci și amintiri palpabile ale unor evenimente din viața lui George Enescu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Noaptea Muzeelor, pe 18 mai 2024. Ce muzee pot fi vizitate gratuit