Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Metode de a învăţa mai uşor şi rapid pentru Bac. Cum să iei bacul învăţând eficient

Bacalaureat 2024 începe pe data de 3 iunie, odată cu înscrierea candidaților la prima sesiune de examen. Adolescenții mai au mai puţin de o lună pentru a învăța sau, după caz, repeta, materiile din care susțin examenul. 

de Redactia Observator

la 17.05.2024 , 17:59

Metode de a învăţa mai uşor şi rapid pentru Bac
Metode de a învăţa mai uşor şi rapid pentru Bac - Profimedia

Învățarea a făcut parte mereu din viața omului. În trecut, strămoșii noștri trebuiau să învețe să producă noi unelte pentru a fi mai buni vânători sau să învețe noi tehnici de perfecțuonare a agriculturii pentru a avea o recoltă mai eficientă. Acum, învățarea e cu atât mai importantă cu cât reconversia profesională este un proces pe care fiecare dintre noi îl vom experimenta cel puțin o dată în viață, având în vedere erupțiile inovative în tehnologie și accelerarea automatizării.

Metode de a învăţa mai uşor pentru Bac sau alte examene

Dacă te pregătești pentru examenul de Bacalaureat, a învăța cum să înveți devine cu atât mai important cu cât materia este destul de stufoasă şi nici nu mai este mult timp la dispoziţie. 

Articolul continuă după reclamă

Tehnici de memorare eficientă

Pe acelaşi subiect

Utilizează principiul Pareto 80/20 -  Este o regulă generală frecvent utilizată în domeniul afacerilor; de exemplu, „80% din vânzări provin de la 20% din clienți”. În domeniul învățării, acest principiu se aplică prin asimilarea elementelor de bază și apoi multă practică. 20% asimiliarea elementelor de bază și 80% practică. Dacă vrei să înveți să cânți la chitară, te concentrezi 20% pentru a învăța corzile de bază și tranziția dintre ele, iar 80% din timp pentru a exersa.

Utilizează tehnica Pomodoro - Pomodoro pornește de la împărțirea timpul în mai multe intervale, în care te focalizezi pe o singură sarcină. În loc să înveți la istorie, să arunci un ochi pe mail, să dai rapid câteva telefoane unor prieteni și eventual să vezi pe messenger ce mai face partenerul de viață, te concentrezi să faci un singur lucru într-un interval de timp definit. Închizi toți distractorii externi precum telefon sau laptop și te focusezi pe o singură sarcină.

Lungimea optimă a unui pomodoro este de 25 de minute. În aceste 25 de minute realizezi un singur lucru: citești pentru limba română, sau faci exerciții la matematică la o anumită lecție sau faci două lecții de fizică sau chimie de pe platforma noastră. Nu faci nimic altceva în paralel. Și nu lași nimic să te distragă de la ceea ce faci.

Învață prin practică -  De departe cea mai bună tehnică este practica. Studiile arată că învățăm 10% din ceea ce citim, 20% din ceea ce auzim și vedem, 50% când vedem o demonstrație, 70% când punem în practică  și 90% când utilizăm ceea ce învățăm

Evită distragerile - Înainte să te pui pe treabă, scapă de orice distrageri. Lasă telefonul, televizorul, cărțile, laptopul, animăluțul de companie sau orice alt element ce îți poate deturna atenția.

Învață în loc să memorezi - Nu memora ca papagalul. Învață. E o diferență și trebuie să o sesizezi. Dacă nu înțelegi ceva, caută informații pe internet, întreabă un coleg sau un prof. Documentează-te înainte să memorezi ceva pe de rost. Altfel riști să uiți sau să folosești informația incorect, în contexte total greșite.

Dormi suficient - Somnul te ajută să îți consolidezi noile cunoștințe mai rapide și mai eficient. Ca într-un cerc vicios însă, privarea de somn face și mai dificil procesul de învățare și de memorare.  Somnul are un rol esențial în îmbunătățirea memoriei și îți afectează capacitatea de a învăța.

În timp ce dormi, somnul întărește conexiunile dintre celulele creierului, ceea ce îți  îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria și mărește abilitatea de a învăța.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2024

  • 3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Calendar Bacalaureat sesiunea toamnă 2024

  • 15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
  • 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Educatie » Metode de a învăţa mai uşor şi rapid pentru Bac. Cum să iei bacul învăţând eficient