Antena Meniu Search
x

Calvarul unei românce, nevoită să îngrijească un bărbat ars și unul bolnav de Alzheimer în Italia. Când s-a întors în țară, familia a adus-o direct la Socola

Mii de femei din România pleacă anual la muncă în străinătate, cele mai multe în Italia sau Spania. Însă, de multe ori, femeile se confruntă cu grave probleme la întoarcerea în țară.

Mii de femei din România pleacă anual la muncă în străinătate, cele mai multe în Italia sau Spania. Însă, de multe ori, femeile se confruntă cu grave probleme la întoarcerea în țară.

Un studiu realizat de psihiatri de la Institutul „Socola“, care numai anul trecut au tratat circa 150 de femei ce par a suferi de aşa-numitul „Sindrom Italia“, relevă traumele prin care trec româncele nevoite să plece la muncă în țări precum Italia și Spania, scrie ziaruldeiasi.ro.

"Nu am ştiut de Paşti, nu am ştiut de Crăciun…"

Maria, o româncă de 40 de ani, a povestit medicilor de la institutul Socola iadul prin care a trecut tot timpul cât a fost plecată la muncă în Italia.

Calvarul ei a început în urmă cu 9 ani, când a plecat pentru a-şi ajuta copiii să-și termine studiile.

A ajuns la 70 de km de Roma, într-o pădure unde trăiau trei persoane de care trebuia să aibă grijă: o bătrână imobilizată la pat, soţul ei care suferea de Alzheimer şi fiul lor, un bărbat care suferise arsuri grave de la genunchi în jos. Acesta din urmă urla de durere în fiecare noapte și ţinea trează o întreagă casă. 

Maria era cea care îi îngrijea pe toţi, fără să aibă vreo zi liberă.

„Nu am ştiut de Paşti, nu am ştiut de Crăciun, nu am ştiut de nimic... Iar pe italieni nu îi interesează cum eşti, dacă mai poţi; atâta timp cât poţi, ei trag de tine. Nu puteam să închid un ochi, nici pe pat nu puteam sta. Beam cafea, fumam foarte mult, iar când trebuia să fac treabă ziua, tremuram toată. Acum nu îmi pot închipui cum am rezistat atât“, a povestit Maria.

Adusă de familie direct la „Socola”

Maria spune că a îndurat toate astea timp de patru ani, atât cât a fost nevoie ca să îşi vadă copiii pe picioarele lor.

„Vino acasă, haide acasă!”, o ruga zi de zi soţul ei la telefon, însă femeia se încăpățâna să rămână pentru a-și atinge obiectivele.

Totuși, la un moment dat, Maria a revenit în țară în urma unei crize puternice.

Familia a dus-o direct la institutul „Socola“, unde a fost diagnosticată cu tulburare psihotică acută. Îşi imagina că este însărcinată şi că o rudă, decedată de mai multă vreme, îi vorbeşte, auzindu-i tot mai des vocea.

„Când a ajuns la noi, era bulversată emoţional din toate punctele de vedere. Gândirea îi era dezorganizată. Nu mai făcea faţă programului, lucra 24 de ore din 24, fără nicio zi liberă. Întâi a ajuns la un spital din Roma, unde a fost tratată, iar cei din familia de acolo au încercat să se descotorosească de ea“, a declarat medicul Cozmin Mihai.

Ce este „Sindromul Italia”

Medicul specialist psihiatru Petronela Nechita, din cadrul Institutului Socola din Iași, unul dintre autorii studiului privind „Sindromul Italia,” a atras atenția că aproximativ 5% dintre pacientele internate la acest spital din Iaşi în 2017 sunt femei care au fost plecate la muncă în străinătate, mai ales în Italia.

„Sindromul Italia este numele unei depresii sociale cu un izvor de cumuli sociali, cu impact puternic asupra persoanelor fragile din punct de vedere emoţional, mai precis femeile plecate în străinătate, din cauza nesiguranţei, din cauza faptului că nu cunosc limba sau în ce familie vor ajunge.

Mediul stresant la locul de muncă, turele de noapte continue, timpul liber care este limitat, de multe ori o singură zi pe săptămână, distanţa şi dorul de casă, toate fragilizează emoţional pacienta, ceea ce face să se instaleze un declin psihic în cel mai scurt timp”, explică medicul Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, pentru sursa citată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Calvarul unei românce, nevoită să îngrijească un bărbat ars și unul bolnav de Alzheimer în Italia. Când s-a întors în țară, familia a adus-o direct la Socola