Antena Meniu Search
x

Cine este Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT

Alina Albu este propusă de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a anunţat, miercuri, Ministerul Justiţiei. Cătălin Predoiu a anunţat luni propunerile pentru funcţiile de procuror general şi de procuror şef al DNA, acestea fiind Alex Florin Florenţa şi, respectiv, Marius Ionuţ Voineag. Decizia finală urmează să fie luată preşedintelui Klaus Iohannis.

Theodora Massini
de Theodora Massini

la 01.03.2023, 17:27

Cine este Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT
- Inquam Photos / Octav Ganea

Alina Albu este șefa interimară a Serviciul de combatere a criminalității organizate din cadrul DIICOT, unde a fost propus şef procurorul Alex Florența. Ea lucrează în domeniul combaterii criminalității organizate din 2003 şi este considerată unul dintre cei mai buni procurori din DIICOT. A lucrat în dosare precum Clanul Clămparu, crimele de la Caracal sau Academia Infractorilor. Tot ea a început dosarul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, potrivit G4media.ro.

La interviul pentru şefia DIICOT au participat Ioana Bogdana Albani, Alina Albu şi Oana-Daniela Pâţu, toţi procurori în cadrul instituţiei. Potrivit unui comunicat al MJ, procedura de interviuri publice pentru selecţia propunerilor a fost introdusă iniţial în practica ministrului Justiţiei în anul 2020, după care a fost ridicată la rang de lege şi este, în prezent, prevăzută de articolul 146 din Legea 304/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Procedura a fost evaluată pozitiv de Comisia de la Veneţia prin Avizul 1105/2022 şi prin ultimul Raport pozitiv MCV din decembrie 2022, menţionează sursa citată. "Interviurile au fost desfăşurate în faţa comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanţii Ministerului Justiţiei, ai CSM, INM şi ASE şi compusă din ministrul Justiţiei, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse şi minuţioase între ministrul Justiţiei şi toţi membrii comisiei de interviu", se precizează în comunicat. Propunerea motivată a ministrului Justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru procurori a CSM, miercuri, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat luni propunerile pentru funcţiile de Procuror General al Parchetului Înaltei Curţi de Justiţie şi de Procuror-şef al DNA. Alex Florenţa, care ar putea deveni şeful Parchetului este, în prezent, procuror DIICOT şi a criticat-o în mod deschis pe contracandidata sa, Gabriela Scutea. Alex Florenţa a destructurat o grupare de trafic de droguri, s-a ocupat de dosarul de contrabandă din Vama Moraviţa şi a fost implicat şi în dosarul Motorina CFR. Potenţialul procuror şef al DNA are nişte victorii la activ. Marius Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, dosarul Ultrapro Computers şi pe cel al manipulării de capital în cazul unui fost şef al SIF Banat. Ca procuror în cadrul Parchetului General, acesta a instrumentat dosare de contrabandă şi obţinere ilegală de fonduri.  

Pe acelaşi subiect

PROCEDURA LA CSM

Emiterea, de către Secţia pentru procurori a CSM, în termen de cel mult 30 zile de la primirea solicitării ministrului justiţiei, a avizului consultativ motivat privind numirea în funcţiile de conducere vacante şi transmiterea avizului consultativ motivat către ministrul justiţiei. Neemiterea avizului în termenul menţionat nu împiedică continuarea procedurii. Avizul negativ poate fi motivat doar pe baza aspectelor privind cariera procurorului sau a celor privind modul de susţinere a interviului în faţaSecţiei pentru procurori;

În cazul emiterii unui aviz consultativ pozitiv al Secţiei pentru procurori a CSM ori la expirarea termenului de cel mult 30 zile prevăzut la art. 147 alin. (3) din Legea nr. 303/2022, continuarea procedurii de numire prin transmiterea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de conducere, însoţită de toate documentele relevante;

În cazul emiterii unui aviz consultativ negativ al Secţiei pentru procurori a CSM, organizarea de către ministrul justiţiei a unui nou interviu exclusiv cu candidatul care a primit aviz negativ, în condiţiile art. 146 din Legea nr. 303/2022, care se aplică în mod corespunzător, interviu în cadrul căruia sunt avute în vedere şi aspectele reţinute în avizul negativ al Secţiei pentru procurori a CSM. Data şi locul interviului se anunţă public cu cel puţin 5 zile înainte de susţinerea acestuia. În urma interviului, ministrul justiţiei poate continua procedura prin transmiterea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de conducere, însoţită de toate documentele relevante, sau retrage propunerea, urmând a declanşa o nouă procedură de selecţie în maximum 60 de zile de la retragerea propunerii.

PROCEDURA ÎN FAŢA PREŞEDINTELUI 

Preşedintele României poate refuza, motivat, numirea în funcţiile de conducere vacante, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului. Decretul Preşedintelui României de numire în funcţie sau refuzul motivat al acestuia se emite în maximum 60 de zile de la data transmiterii propunerii de către ministrul justiţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Justitie » Cine este Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT