Antena Meniu Search
x

Echipa "Aferim!" s-a întors în România! Ursul de Argint, câştigat după trei ani de pregătire atentă

Echipa lungmetrajului "Aferim!" s-a întors în România duminică, după ce, sâmbătă, cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin

Echipa lungmetrajului "Aferim!" s-a întors în România duminică, după ce, sâmbătă, cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin

Radu Jude a primit premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, care, anul acesta, i-a fost decernat, ex aequo, şi Malgorzatei Szumowska, pentru lungmetrajul "Body", sâmbătă seară, la cea de-a 65-a ediţie a galei Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Duminică, la întoarcerea în ţară, atât producătoarea Ada Solomon, cât şi regizorul Radu Jude s-au arătat mulţumiţi de câştigarea acestei distincţii, menţionând că a fost dificilă realizarea lungmetrajului. Ada Solomon a precizat că a fost un film care a avut nevoie de o pregătire de aproape trei ani, "un film foarte atent lucrat şi cu mare grijă", adăugând că este probabil "cel mai complex proiect" de până acum şi că a necesitat un buget mult mai mare ca de obicei.

La rândul său, Radu Jude a spus că este important pentru cinematografia românească ca instituțiile care se ocupă de acest sector, respectiv Centrul Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, să susțină filmul de artă.

"Pentru cinematografia română sper că înseamnă ceea ce am spus și la ceremonia de decernare a premiilor de la Berlin, și anume că e foarte, foarte important ca Centrul Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, toate instituțiile care pot avea un cuvânt de spus în ceea ce privește cinematografia să susțină ceea ce în mod convențional numim film de artă, film de autor, și nu produsele sociale și de mai mică însemnătate. Asta cred că este lucrul cel mai important, și anume că România poate fi promovată și prin produse culturale care sunt făcute cu intenție artistică", a afirmat Radu Jude, conform Agerpres.

Regizorul a mărturisit că se așteaptă ca filmul, care va intra în cinematografe din 13 martie, să aibă succes la public.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri Mondene » Echipa "Aferim!" s-a întors în România! Ursul de Argint, câştigat după trei ani de pregătire atentă