Antena Meniu Search
x

Top 10 artiști care s-au luptat cu boli mentale. Vezi care dintre ei au pierdut pariul cu viața

Nu degeaba se zice în popor că ”orice geniu e puțin nebun”... Statistica pare să confirme acest mit, iar noi am ales să vă prezentăm în continuare cele mai notorii cazuri.

1. Vincent Van Gogh

Despre pictorul olandez se spune că suferea de crize epileptice cauzate de absintul pe care îl bea. Istoricii au studiat corespiondența personală a artistului și au descoperit indicii care trădau episoade extrem de depresive, urmate de perioade de muncă furibundă. Există teorii conform cărora Van Gogh ar fi suferit de schizofrenie.

În lucrarea sa ”Lan de grâu cu corbi”, pictorul a conturat un cer negru, apăsător, descriind exact starea sa de spirit. Pe data de 27 iulie 1890, la 37 de ani, Van Gogh s-a împușcat în piept cu un revolver, în vreme ce se afla exact într-un astfel de lan de grâu.

2. Kurt Cobain – Nirvana

Nici până astăzi nu este foarte clar dacă vedeta muzicii rock a fost sau nu diagnosticat cu tulburare bipolară (boala maniaco-depresivă), însă verișoara sa, Bev Cobain, de profesie asistentă medicală și având experiență în lucrul cu pacienții afectați de această maladie, susține că prezenta toate simptomele.

Depresia artistului era evidentă în multe din versurile sale, cu precădere în melodia Lithium, unde Cobain descrie cu acuratețe ”prietenii săi imaginari”. De asemenea, Lithiumul reprezintă medicamentul folosit în tratarea tulburării bipolare. Din păcate, la data de 5 aprilie 1994, Kurt Cobain s-a sinucis împușcându-se cu o armă de vânătoare.

3. Pablo Picasso

Și despre pictorul spaniol se crede că a fost chinuit de depresie, perioada sa albastră (Periodo Azul) fiind mărturie clară în accest sens.

4. Ian Curtis – Joy Division

Unul din inițiatorii mișcării muzicale post-punk împreună cu trupa Joy Division, Ian Curtis s-a prăbușit din ce în ce mai adânc pe panta depresiei pe măsură ce trupa pe care a înființat-o în 1976 câștiga notorietate.

În data de 18 Mai 1980, pe când trupa se pregătea de primul turneu american, Curtis s-a sinucis spânzurându-se în bucătăria casei sale.

5. Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni

Pictorul italian suferea de tulburare obsesiv-compulsivă. El se izola perioade lungi de timp în care se concentra doar asupra muncii sale. Era cunoscut și pentru temperamentul său vulcanic și pentru accesele de furie împotriva celor care nu îi împărtășeau convingerile.

6. Sinéad O’Connor

Și cântăreața irlandeză are o lungă istorie de luptă cu tulburarea bipolară (boala maniaco-depresivă), din cauza căreia a avut deja câteva tentative de suicid.

7. Georgia O’Keeffe

Pictorița de origine americană suferea de depresie, fiind un caz diagnosticat clinic. În ciuda acestui fapt, artista a fost longevivă, încetând din viațâ la vârsta de 98 de ani, moartea survenind din motive naturale.

8. Jackson Pollock

Pictorul american, adept al curentului abstract, a suferit la rândul său de depresie clinică, recurcând la alcool și droguri pentru a face față incertitudinilor profesionale și crizei familiale.

9. Francisco de Goya y Lucientes

Pictorul spaniol, adept al curentului romantic, a navigat la rândul său prin meandrele depresiei, lucrările sale din respectiva perioadă fiind caracterizate de tortură fizică și moarte.

10. Edvard Munch

Multe din lucrările pictorului norvegian descriu în detaliu stările sale depresive. Cu toate acestea, a reușit să trăiască o viață împlinită până la venerabila vârstă de 80 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri Mondene » Top 10 artiști care s-au luptat cu boli mentale. Vezi care dintre ei au pierdut pariul cu viața