Antena Meniu Search
x

Video Cum să ai un zâmbet frumos. Micile schimbări din viaţa de zi cu zi pentru dinţi sănătoşi

Cu toţii visăm la un zâmbet frumos. Dar un zâmbet frumos înseamnă în primul rând dinţi sănătoşi. Iată ce obiceiuri nesănătoase trebuie să evităm pentru a avea o dantură de invidat.

de Redactia Observator

la 30.08.2023, 08:58

Vezi și

Teoria o ştim: ca să avem dinţi sănătoşi trebuie să îi spălăm corect măcar de două ori pe zi şi să mergem la medicul stomatolog. El este cel care ne va spune dacă trebuie să apelăm şi la ortodont sau ce obiceiuri ne distrug dinţii. Obiceiurile greşite, deşi par neimportante la prima vedere - mâncatul alimentelor tari, alternarea băuturilor fierbinţi cu băuturi reci sau simpla mâncare a seminţelor - ne pot distruge dinţii.

Cum să ai dinţi sănătoşi

Spune-mi ce mănânci sau bei ca să îţi spun ce dantură ai. Deşi primele semne ale problemelor dentare nu se văd cu ochiul liber, sunt obiceiuri care lasă urme pe dinţii noştri. 

"Mâncatul seminţelor, avem boală naţională. Noi în cabinet vedem mereu un pacient care mănâncă multe seminţe pentru că pe dinţii din faţă, pe incisivi, au o fisură. Deci este un semn distinctiv al marilor mâncători de seminţe. Iarăşi, un obicei vicios pe care îl au şi copiii şi adulţii este rosul unghiilor. Dinţii cu care îşi rod unghiile sunt aceiaşi dinţi şi dinţii aceia sunt scurţi, tociţi, şi după ani de zile, dinţii îşi schimbă axa", spune Anca Vereanu, medic stomatolog.

Pe acelaşi subiect

Obiceiuri nesănătoase pentru dantură

  • mâncatul seminţelor - fisuri
  • rosul unghiilor - tocire, modificarea axei
  • rosul creioanelor/pixurilor - deformarea  maxilarului

De la simple fisuri şi până la deformări maxilare, folosirea dinţilor pentru orice altceva decât mestecat poate duce la probleme de sănătate orală, spun specialiştii. "Copiii foarte mulţi rod un pix sau un creion. Ce observăm noi, medicii, după ani de zile, o deformare a maxilarului. Deci acel copil va avea nevoie de un aparat ortodontic", adaugă Anca Vereanu, medic stomatolog.

Şi nimeni nu este protejat, nici măcar cei care nu au încă dinţi. "Suzeta este un obiect care se introduce bebeluşilor care sug degetul. Deci suzetele nu fac rău, mai ales dacă sunt suzete ortodontice. Degetul este cel care face rău. Maxilarul ia o formă nefirească", a precizat Anca Vereanu, medic stomatolog.

Bruxismul distruge dinţii în timp

Chiar dacă nu este tocmai un obicei, scrâşnitul din dinţi este o problemă care duce la distrugerea dinţilor. "Bruxismul este o patologie. Ce înseamnă asta? Înseamnă că persoana respectivă freacă dinţii toată ziua sau doar în somn. Dinţii se tocesc, se abrazează, scade dimensiunea verticală, apar ridurile faciale", spune Anca Vereanu, medic stomatolog.

Iar articulaţiile mandibulei sunt afectate şi ele profund. Aşadar, în cazul în care aveţi o astfel de problemă nu ar fi rău să cereţi ajutorul stomatologului. Acesta vă poate da o soluţie sau va poate ajuta să diminuaţi efectele negative asupra dinţilor dumneavoastră. 

Bruxismul nu este un obicei, mai ales că nu este de multe ori conştient, este însă o afecţiune care ne poate afecta sănătatea prin complicaţii pe care le determină. Acestea variază de la simpla deteriorare a smalţului dinţilor şi până la apariţia durerilor de cap sau ale maxilarului. În cazurile mai complicate, însăşi articulaţia temporo-mandibulară are de suferit. Deşi nu se vindecă neapărat, în cazul adulţilor, bruxismul poate fi ţinut sub control. Una dintre soluţii este purtarea unei gutiere, mai ales în timpul somnului, când încleştarea sau frecarea dinţilor nu pot fi controlate. În cazul în care dinţii sunt deterioraţi, aceştia pot fi remodelaţi cu ajutorul unor coroane dentare. Nu în ultimul rând, ar fi bine să lucraţi la cauza lui, mai ales dacă este vorba despre depresie sau anxietate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Observator Medical » Cum să ai un zâmbet frumos. Micile schimbări din viaţa de zi cu zi pentru dinţi sănătoşi