Antena Meniu Search
x

Video "Au explodat preţurile". Cât a ajuns să coste mersul la stomatolog. Există şi moduri prin care putem plăti mai puţin la dentist

Scumpirile îi îndepărtează şi mai mult pe români de cabinetele stomatologice. O simplă consultaţie şi o curăţare a dinţilor poate să coste aproape 1.000 de lei. Tarifele au crescut cu 30% într-un moment în care, oricum, doar unu din zece români se duc preventiv la dentist.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 09.08.2023, 21:04

Vezi și

Nici când încep problemele, românii nu prind curaj să meargă la dentist. Doar şase din zece orăşeni se duc la medic când îi dor dinţii. Durerea cea mare este în mediul rural.

Mulţi români evită dentistul

"Mai bine de jumătate dintre românii din mediul rural nu obişnuiesc să meargă la stomatolog. Îngrijorător este că neglijează şi sănătatea celor mici. 70% dintre copiii de la sate nu au fost niciodată la dentist", spune Cristina Filip, reporter Observator. 

"Mulţi au o idee preconcepută: dinţii de lapte pică, nu trebuie să îi spălăm. Exclus aşa ceva. Bebeluşul suferă de nişte dureri de nu ne putem imagina", explică Dr. Alin Gabor, medic stomatolog. "De cele mai multe ori de frică, fie frica de medicul stomatolog sau frica de costuri", crede Dr. Floriana Tudorache, medic stomatolog.

Pe acelaşi subiect

Preţurile au crescut enorm

Preţurile care s-au mărit foarte mult îi ţin şi ele departe de cabinet pe români. "Au fost două valuri mari de scumpiri. În primul rând cu pandemia, tot ce ţinea de sterilizare, dezinfecţie... Au explodat preţurile, există procente inclusiv pana la 30%. Ulterior, cea de-a doua cu inflaţia care a apărut, a apărut o scumpire a materiilor prime de plombă, pentru obturaţii, de amprentare, undeva 5-10% procentual", adaugă Dr. Alin Gabor, medic stomatolog.

Stomatologii cred că vor mai urma scumpiri, dacă vor fi aprobate modificările fiscale care prevăd, printre altele, creşterea impozitului pe profit. "Este foarte greu să estimăm. Dacă ne gândim ce modificări de ordin legislativ sunt acum, cred că va fi o creştere foarte mare, de cel puţin 25%", spune Dr. Floriana Tudorache, medic stomatolog. 

Cine evită dentistul de frica preţurilor ar putea scăpa mai ieftin dacă s-ar duce anual la control, cred dentiştii. "O consultaţie poate să înceapă de la 150 de lei până la 400 de lei, iar o igienizare tot aşa, de la 100 de lei până 400 de lei. Undeva la 1.000 de lei pe an punem buget pentru partea asta, iar o plombă simplă dacă nu este tratată până la pierderea dinţilor poate ajunge la 2.500 de euro", mai spune Dr. Alin Gabor, medic stomatolog.

De vara aceasta, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează mai multe servicii stomatologice, chiar şi pentru cei neasiguraţi. Obturații, anestezii, extracții şi proteze dentare. O noutate este şi decontarea detartrajului cu ultrasunete și a tomografiilor dentare.

Servicii decontate de CNAS

  • extracții 
  • obturații
  • anestezii
  • proteze dentare (gratuit o dată la patru ani)
  • detartraj cu ultrasunete
  • tomografii dentare

Consultațiile medicale sunt gratuite o dată pe an. Copiii până la 18 ani beneficiază de decontarea integrală a tratamentelor dentare și vor primi consultații gratuite de două ori pe an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » "Au explodat preţurile". Cât a ajuns să coste mersul la stomatolog. Există şi moduri prin care putem plăti mai puţin la dentist