Comisarul european Corina Creţu: România nu-şi permite luxul să se gândească la ieşirea din UE
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat astăzi, într-o dezbatere organizată la Bucureşti, că România nu îşi poate permite 'luxul' să se gândească la ieşirea din Uniunea Europeană.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat astăzi, într-o dezbatere organizată la Bucureşti, că România nu îşi poate permite 'luxul' să se gândească la ieşirea din Uniunea Europeană.
"România nu-şi poate permite luxul de a se gândi la ideea de a ieşi din Uniunea Europeană. Mai ales acum, când are în faţă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, când are posibilitatea ca lider al Uniunii Europene să schimbe lucrurile în bine, din interior", a declarat, astăzi, la Bucureşti, la conferinţa EuroIMPACT, comisarul european Corina Creţu.
Comisarul european a spus că nu denigrează Guvernul atunci când spune că este responsabil 100% pentru problemele în atragerea fondurilor europene, ci este datoria sa să spună 'lucrurilor pe nume'.
"Vă asigur că mi-am propus să am o relaţie foarte bună cu toate Guvernele din toate cele 28 de state membre si din punctu meu de vedere am avut o relaţie bună de colaborare cu guvernele de la Bucureşti, indiferent de culoarea politică. Eu nu critic un Guvern în ansamblul său, dar este datoria mea să avertizez asupra domeniilor unde sunt probleme. La nivel naţional trebuie să existe voinţă politică şi capacitate administrativă (pentru atragerea fondurilor UE - n.r.). Este datoria mea sa spun lucrurilor pe nume, altfel nu putem avansa", a Corina Creţu, întrebată de presă care este poziţia sa cu privire la schimburile de replici cu Guvernul pe tema absorbţiei fondurilor europene.
"În exerciţiul financiar 2014-2020, România are alocate aproximativ 31 de miliarde euro, incluzând aici banii pentru agricultură. Fondurile europene oferă finanţare pentru aproximativ 60-65% din investiţiile publice din România. Am spus de fiecare dată când au existat probleme în implementarea proiectelor europene, am vorbit de capacitatea greoaie şi capacitatea administrativă redusă. Vorbim de lucruri care nu s-au întâmplat azi, ieri sau în ultimul an, e o slăbiciune pe care am avut-o ca ţară încă de la intrarea noastră în Uniunea Europeană, când nu am fost pregătiţi să accesăm o asemenea sumă de bani. În 2007-2011 rata de absorbţie a fost de 4%. Am preluat mandatul în 2014 cu o rată de absorbţie de 48%, încheiem ciclul financiar 2007-2014 cu o rată de absorbţie de aproape 90%, deci vom pierde între 1,8-2 miliarde de euro, în cel mai sensibil domeniu pentru România, cel al transporturilor", a mai precizat Creţu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰