Antena Meniu Search
x

Motivul pentru care Klaus Iohannis nu a convocat mai repede consultări: E o criză diferită şi nu se rezolvă prin ţâfnă, ci prin maturitate

Klaus Iohannis a fost criticat după ce a anunţat că abia săptămâna viitoare vor avea loc consultări pentru desemnarea unui nou premier, deşi tot el afirma că România nu îşi permite acum încă o criză, deci nici şi prelungirea ei. Preşedintele României a venit azi cu explicaţii privind decizia luată.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 06.10.2021, 15:24

Vezi și

Întrebat de ce le-a lăsat atât de mult timp de gândire partidelor şi liderilor politici, Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de "zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ", spunând că este o criză diferită de alte crize politice.

"Am constatat un entuziasm total nemotivat pentru căderea Guvernului. Aţi observat că liderii şi membrii partidelor care au votat această moţiune au avut diverse abordări. Unii au venit să ne spună că nu se vor prezenta la consultări. Probabil dumnealor au dărâmat un guvern şi nu au habar ce o să se întâmple după. Alţii au ţopăit strigând că vor să suspende preşedintele. Nu văd ce ar rezolva în relaţia dintre partide. Dar cu siguranţă ar creea circ. Şi probabil asta vor. Doar circ.

Cred că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale. Politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti toţi. Fiecare este împotriva fiecăruia. Aşa nu se poate. Doar prin maturitate şi nu prin ţâfnă se rezolvă această criză guvernamentală. 

Şi să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze ţara, trebuie să formeze o majoritate parlamentară. Asa ca am considerat ca e nevoie de cateva zile pana cand acest entuziasm nemotivat creat de caderea guvernului se stinge un pic", a explicat Klaus Iohannis.

Pe acelaşi subiect

Pe cine ar putea desemna Klaus Iohannis pentru funcţia de premier

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, referitor la nominalizarea unui nou prim-ministru, că orice persoană care o susţinere a unei majorităţi parlamentare poate deveni premier. 

"Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier, evident, așa scrie în Constituție, nu există nicio piedică.

Când se formează un guvern, persoana desemnată de Președinte trebuie să caute să facă o majoritate, deci problema trebuie să și-o pună cel care va fi desemnat să își caute o majoritate, dar sigur că pe mine mă preocupă. Întrebarea este legitimă fiindcă dacă vrem să analizăm faptele și nu poveștile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD și cu AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. 

Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme Guvernul.

Tocmai aceste soluții vor trebui să transpară din consultările care vor avea loc și dacă am spus că situația este mai complicată decât altă dată, eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții în diferite combinații pentru a căuta soluții. 

Politica coalițiilor nu se face doar prin niște consultări la Cotroceni. Coalițiile se formează între partide, oamenii trebuie să aibă curajul să lase discursul acela patetic în urmă, să se așeze și să discute concret ce se poate face pentru România. Fiindcă România trebuie guvernată, trebuie să existe un Guvern. Ori dacă partidele nu se înțeleg, să vă explic ce se întâmplă. Dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție. Nu există niciun înlocuitor, țara nu poate să rămână total neguvernată și cred că până la urmă toată lumea va înțelege că este mai bine să avem un guvern cu puteri depline decât un guvern interimar", a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat mai departe dacă nu exclude varianta alegerilor anticipate, preşedintele Iohannis a spus: „Nu exclud niciun pas constituţional, dar orice am face trebuie să ducă la o soluţie, ori soluţia, indiferent cum abordăm trebuie să fie formarea unui Guvern care rezolvă problemele României şi ale românilor. Acesta e scopul politicii”.

Guvernul Cîţu a fost demis, în urma moţiunii de cenzură

Parlamentarii au votat pentru demiterea Guvernului Cîţu, în urma moţiunii de cenzură depusă de PSD și intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!". Pentru ca Guvernul să fie demis erau necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii. Conform surselor Observator, un record de 281 de parlamentari au votat pentru demiterea Guvernului Cîţu.

Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă după ce Guvernul Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură de către Parlament, a condamnat politicienii că au aruncat România în încă o criză, dar că va convoca primele consultări abia săptămâna viitoare.

Premierul ”Superman” s-a prăbuşit în Parlament. Guvernul Cîţu a fost demis cu un număr record de voturi - 281. PSD a votat cot la cot cu AUR şi USR. Dezbaterea moţiunii în plenul reunit a fost un show gălăgios din care nu au lipsit recuzita, jignirile şi declaraţiile belicoase. Urmează consultări cu partidele în urma cărora preşedintele Klaus Iohannis trebuie să vină cu o nouă propunere de premier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Motivul pentru care Klaus Iohannis nu a convocat mai repede consultări: E o criză diferită şi nu se rezolvă prin ţâfnă, ci prin maturitate