Antena Meniu Search
x

Video Cât de sănătoase sunt de fapt produsele de post. Ce conţine pateul vegetal

De post e şi sănătos. O regulă veche, care nu prea se mai aplică. Produsele care imită gustul de carne sau lactate au ajuns să înlocuiască meniurile bogate în legume, specifice postului. Odată cu ele, şi caloriile goale au luat locul macronutrienţilor. Multe dintre alimentele promovate drept vegetale sunt pline de aditivi greu de pronunţat, periculoşi pentru sănătate, care dau şi dependenţă. 

de Ioana Matei

la 13.04.2022, 20:26

Vezi și

Pentru 4 din 10 români, pate-ul vegetal e aliment de bază în post. Puţini se întreabă cum a fost obţinut gustul. 

Din lipsă de timp, din obişnuinţă şi, mai ales, de poftă, românii ajung să mănânce prea multe alimente procesate, care imită gustul şi textura cărnii sau a brânzeturilor. 

Client: Ce să mâncăm altceva, dacă e post?

Cristian Mărgărit - nutriţionist: Sunt calorii goale sau alimente nesănătoase, ingrediente de foarte slabă calitate. Avem şi potenţiatorii de aromă, care dau acel gust. În realitate, nu am putea mânca acele alimente, dacă nu ar fi aditivate. Ar fi imposibil să mănânci făină de soia amestecată cu ulei de palmier, de exemplu. 

Pe acelaşi subiect

Eticheta produsului devine cu atât mai importantă.

Client: Scrie atât de mic de nici nu vezi. Abia acasă îţi dai seama că mai are şi ce nu trebuie. 

O aplicaţie gratuită ne poate ajuta să descifrăm eticheta. 

Sorin Mierlea - preşedinte InfoCons​: Ni se explică câţi aditivi sunt. Aditivii, fiecare, ni se explică ce face acel aditiv, ca să înţelegem ce se întâmplă, putem să stabilim anumite alimente care ne plac sau nu ne plac o anumită cantitate de zahăr, o anumită cantitate de sare, anumite E-uri. 

Cât de sănătoase sunt de fapt produsele de post

O treime dintre români aleg în post şi produsele pe bază de soia. Sunt şi variante sănătoase printre ele.

Sorin Mierlea - preşedinte InfoCons: O băutură de soia, alternativă la lapte nu are aditivi.

Sorin Mierlea - preşedinte InfoCons: Fiecare dintre noi putem să aducem acest aport, iar produsele pe care, după aceea, nu le vom mai cumpăra, vor dispărea de la raft. 

Ioana Matei - reporter Observator: În locul unui burger vegetal, la care am adăugat o roşie, chiflă şi pastă tartinabilă de post, am putea alege un meniu clasic de post, format din fasole, pastă de tomate şi mălai. În prima variantă, avem cel puţin zece aditivi, un sfert din sarea admisă pentru o zi, dar şi zahăr, iar, în a doua variantă, evităm complet aditivii, zahărul, iar sarea o alegem în funcţie de gust. 

Cristian Mărgărit - nutriţionist: Să alegem ingredientele de bază, cum ar fi, de exemplu, fasolea, mazărea, lintea, năutul, ca sursă de proteine, nucile şi seminţele, ca sursă de grăsimi sănătoase, legumele şi salatele, ca sursă de carbohidraţi, fibre, vitamine şi minerale şi să gătim. 

Pe lista alimentelor nerecomandate, pline de celebrele E-uri, grăsimi saturate, prea mult zahăr sau sare se numără şi margarina, maioneza şi smântâna vegetale, plus halvaua. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Cât de sănătoase sunt de fapt produsele de post. Ce conţine pateul vegetal