Video Cu limoncello și fistic sau cremă de zmeură, babka îi cucereşte pe gurmanzi. Desertul-vedetă costă 150 lei/kg
Babka, reţeta poloneză de cozonac însiropat, se reinventează! Cu limoncello, zmeură, fistic, vişine sau vanilie, cofetarii propun combinaţii infinite. Şi sunt tot mai mulţi curioşi care vor să-şi impresioneze musafirii! În ultimii ani, cererea pentru acest desert aproape că s-a dublat la noi în ţară.
Aluat fin, bogat în unt şi cu multă umplutură - babka este visul oricărui iubitor de dulce, mai ales că acum sunt nenumărate opţiuni pe care le putem încerca.
"Cel mai apreciat este cel cu umplutură de cacao, după care fistic, Dubai, zmeură, pralină de alune de pădure. Avem varianta glazurată cu ciocolată şi alune de pădure sau cu umplutură de cremă de ciocolată",a explicat Anca Bulboacă, cofetar.
"Rularea este diferită de cozonacii clasici, se merge pe lungime. Se face strâns şi după îl împletim", mai spune cofetarul.
Însiroparea, pasul care transformă desertul într-o experiență
Cofetarii au testat zeci de combinaţii şi au însiropat aluatul în cele mai extravagante băuturi!
"Un babka cu ciocolată neagră, cu fulgi de migdale şi cu un sirop de amaretto şi unul cu ciocolată albă, cu o cremă de fistic, cu mult fistic prăjit în interior şi un sirop cu limoncello. Întotdeauna în bucătărie, atunci când foloseşti alcool, oferi un rezultat final mult mai înnobilat, îmbogăţit, ajută foarte mult la aromă. Este lumea din ce în ce mai curioasă. E mai mult un desert decât produs tradiţional de sărbători", a subliniat Radu Darie, cofetar.
Prețuri pe măsura rafinamentului
Preţul desertului sare de 150 de lei pe kilogram. Pe reţelele sociale sunt zeci de reţete virale, pentru cine vrea să încerce acasă.
"Haide să-ţi arăt cum să pregăteşti această giga babka cu fistic şi zmeură foarte pufoasă care se rupe în fâşii!", anunţă un utilizator.
"Are nuci pecan prăjite, e plină de cremă şi e foarte bine însiropată şi e probabil reţeta mea preferată de până acum!", a adăugat un altul.
Babka apare în comunitățile evreiești din Polonia și Ucraina, la începutul secolului al XIX-lea. Era un cozonac modest, făcut din aluat dospit asemănător cu challah, umplut inițial cu scorțișoară, nucă sau mac. Numele vine din slavul "baba", adică bunică, iar forma seamănă cu o fustă plisată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰