Antena Meniu Search
x

Care sunt cauzele apariției acneei. Peste 85% dintre adolescenţi şi tineri se confruntă cu această afecțiune a pielii

Peste 85% dintre adolescenţi şi tineri se confruntă cu acneea, o afecţiune a pielii care ne poate da de furcă şi la maturitate. Datele arată că în lume, 30% dintre adulţi au un ten cu probleme. Indiferent de vârstă însă, nu trebuie să ignorăm că acneea provoacă traume emoţionale puternice. 80% dintre cei care au o astfel de afecţiune dezvoltă depresie, în diverse grade. 

de Redactia Observator

la 05.03.2024, 14:50

Vezi și

Care sunt cauzele apariției acneei?

Andreea Moroianu, medic specialist dermatolog: Acneea este o afecțiune inflamatorie, care apare prin obstrucția porilor. Practic, în pielea noastră există numeroase glande sebacee, fiecare glandă fiind atașată unui fir de păr. Glanda secretă sebum, iar acesta este excresat la suprafața pielii. În interiorul foliculului pilosebaceu rezidă fungi, bacterii și alte microorganisme. La pacienții care prezintă leziuni de acnee, pe de-o parte crește producția de sebum, de obicei sub acțiune hormonală, și pe de altă parte, apare un defect de cheratinizare, adică pielea nu se mai exfoliază suficient. Și atunci se formează ca un dop de piele moartă la nivelul porilor, sebumul rămâne captiv înăuntru și creează un mediu propice pentru dezvoltarea unora dintre bacterii. 

Ce alimente pot favoriza apariția acneei?

Andreea Moroianu, medic specialist dermatolog: Nu mânca lapte în exces, nu mânca produse cu indice glicemic crescut în exces, pentru că sunt singurele alimente care în studiile clinice s-au dovedit că favorizează apariția acneei. 

Putem vorbi de o predispoziție genetică pentru această afecțiune?

Andreea Moroianu, medic specialist dermatolog: Din păcate te naști cu o predispoziție și dacă ai una sau mai multe rude de gradul I cu acnee și tu ești predispus să faci leziuni de acnee.

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Care sunt cauzele apariției acneei. Peste 85% dintre adolescenţi şi tineri se confruntă cu această afecțiune a pielii