Antena Meniu Search
x

Ce sunt nodulii pulmonari şi care sunt factorii care duc la apariţia lor

Nodulii pulmonari sunt acele umflături de mici dimensiuni care apar la nivelul plămânilor şi care, chiar dacă în multe cazuri sunt benigni, nu trebuie sub nicio formă ignoraţi. Sunt cei care pot produce cancerul pulmonar, principala cauză de deces prin cancer, la femei şi la bărbaţi. Partea bună este că astăzi avem la dispoziţie tot felul de investigaţii pentru un diagnostic şi o monitorizare corecte. 

de Redactia Observator

la 20.02.2024, 13:15

Vezi și

Ce sunt nodulii pulmonari?

Gabriela Marin, medic primar radiologie şi imagistică medicală: Nodulii pulmonari reprezintă opacităţile care se pot evidenţia pe radiografii sau pe secvenţele de computer tomograf, cu dimensiuni mai mici sau egale cu 30 de milimetri. Ei apar în afecţiuni pulmonare, infecţii pulmonare, în principal, ce determină o imflamaţie la nivelul parenchimului pulmonar, determinând o aglomerare de celule - granulom. Acesta se poate calcifica şi atunci ei devin nişte calcificări sau se pot solidifica şi atunci se transformă în noduli.  

Care sunt primele simptome?

Gabriela Marin, medic primar radiologie şi imagistică medicală: Nu există simptome pentru nodulii pulmonari. Aceştia sunt de mai multe feluri, după dimensiunea lor. De aceea putem să îi depistăm prin radiografie sau computer tomograf. Există două investigaţii care folosesc raze X: una este radiografia pe care o facem de primă instanţă, iar cea de-a dpua este tomografia computerizată. Nodulii peste 10 milimetri au şanse foarte mari să se evidenţieze pe radiografia pulmonară. Tot ce este sub 10 milimetri, şansele sunt mult mai mici şi atunci apelăm la tomografia computerizată. 

Gabriela Marin, medic primar radiologie şi imagistică medicală: Există nişte factori de risc care pot transforma nodulii pulmonari în cancer: vârsta peste 65 de ani, radioterapia, un istoric familial de cancer, dacă eşti expus la azbest, la radon. Iar ca să îţi apară un nodul pulmonar, trebuie să fii expus la nişte factori: poluanţi, iritanţi din mediu, infecţii fungice, fumatul şi activ şi pasiv sau bolile imunologice.

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Ce sunt nodulii pulmonari şi care sunt factorii care duc la apariţia lor