Antena Meniu Search
x

Video Doze puține, sute de centre de vaccinare închise. Rapelul, incert pentru 240.000 de persoane

Întârzierea celei de-a opta tranşe de vaccinuri Pfizer pune în pericol rapelul pentru 240.000 de persoane, programate pentru vaccinare în această săptămână. Tot lipsa dozelor ţine închise şi sute de centre de vaccinare din întreaga ţară. Primarii, care au fost obligaţi să le construiască, se plâng că au investit bani buni în ele şi nu li s-a decontat nimic.

de Redactia Observator

la 08.02.2021, 20:29

Vezi și
  • Peste două zile, în România se va administra şi un al treilea ser anti-Covid, cel dezvoltat de Oxford-AstraZeneca.

Zăpada a blocat în Leipzig avioanele care distribuie vaccinul Pfizer în Europa. Zeci de mii de români depind de aceste doze pentru rapel. În această săptămână sunt programaţi 240.000 de oameni pentru vaccinarea cu a doua doză. În depozite mai sunt sub 120.000 de doze, iar compania Pfizer ar fi trebuit să trimită astăzi alte 160.000. 

Românii programaţi în aceste zile la prima doză sunt vaccinaţi cu Moderna, iar pe 15 februarie va începe şi imunizarea cu AstraZeneca

Statistici:

240.000 programări rapel Pfizer 

120.000 de doze în depozit

160.000 de doze au întârziat

81.000 doze Astra Zeneca

Florin Cîţu, premierul României: În luna februarie ar trebui să avem cel puţin 600.000 de doze. Începem programarea pe 10 februarie pentru AstraZeneca, persoane între 18 şi 55 de ani.

Românii ar putea alege tipul de vaccin

Deşi autorităţile au anunţat că nu se poate alege vaccinul cu care vei fi imunizat, acum coordonatorul campaniei spune că românii îşi pot da seama de marca serului, ba chiar au posibilitatea să aleagă. 

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: În momentul în care te vei programa într-un centru de vaccinare şi platforma îţi va aloca rapelul la ziua 21, sau la ziua 28, sau la ziua 56, evident că vei şti ce tip de vaccin urmează să primeşti. În acel moment, poți să anulezi acea programare, dacă nu vei dori să rămâi în acel centru de vaccinare.

Doar că, din cauza dozelor puţine, e imposibil să găseşti un loc disponibil.

Sute de centre de vaccinare închise

În Ilfov, unul dintre ele e gata de aproape o lună, dar nu apare pe platforma electronică de programare. 

În centrul de vaccinare din Baloteşti sunt trei astfel de cabinete. Sunt dotate cu mobilier medical, comandat special pentru această campanie de vaccinare. În aceste trei cabinete, zilnic, trebuie imunizate până la 150 de persoane. 

Cristian Avram, viceprimarul comunei Baloteşti: Nici la ora actuală nu ştim când vom da drumul centrului. Până în momentul de faţă nu ni s-a decontat niciun leu. Noi avem o socoteală, este undeva peste 100.000 de lei, ce am băgat în acest centru de vaccinare. 

O altă problemă reclamă mulţi edili e de unde vor face rost de bani pentru a plăti personalul medical. 

Conform normelor, în fiecare centru vor exista un medic coordonator, trei medici care supraveghează vaccinarea, șase asistenţi medicali şi încă două persoane care se vor tipări adeverinţele de vaccinare. O cheltuială de aproape 1.000 de euro pe zi. 

Adrian Dumitru, primarul comunei Blejoi: Conform legii, aceste sume vor fi făcute ca transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale. Dar sunt convins că noi vom plăti şi avem de aşteptat. Nu ştim pentru ce perioadă vom încheia aceste contracte de muncă sau prestări servicii. 

180 de cabinete în toată țara se vor deschide o dată cu începerea vaccinării cu serul AstraZeneca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Sanatate » Doze puține, sute de centre de vaccinare închise. Rapelul, incert pentru 240.000 de persoane