Antena Meniu Search
x

Video Intervenţia medicală care i-a redat auzul lui Rareş la doar 8 luni. Părinţii au suportat singuri operaţia: "A fost groaznic"

La numai 8 luni, Rareș a primit șansa să audă cu una dintre urechi. Este cel mai mic copil din România care a primit un implant cohlear. Părinții îl pregătesc acum și pentru următoarea operație, care spera ei că va avea loc în luna octombrie. Bugetul este limitat, iar în situația lui se afla foarte mulți copii care riscă să piardă șansa la o viață normală. 

de Cristina Tănasă

la 08.06.2024 , 08:50

În primele zile de la naştere, în urma screeningului neonatal, Rareş a fost diagnosticat cu hipoacuzie bilaterală profundă. "Vreau să spun tuturor părinţilor care trec prin asta, ştiu că este greu, a fost groaznic şi pentru mine şi pentru soţ şi pentru toată familia, nopţi nedormite", explică Elena Toader, mama lui Rareş. 

Rareş are opt luni şi este cel mai mic copil operat de implant cohlear, o premieră medicală pentru ţara noastră. O intervenţie decontată în intregime, a fost de această dată suportată de parinţii copilului, care au vrut să fie siguri că cel mic va avea şansa să audă, ca un copil normal.

Zeci de pacienţi aşteaptă un implant cohlear

Vezi și

Şi la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală sunt peste 100 de pacienţi care aşteaptă un implant cohlear. Acelaşi număr de copii sunt şi pe listele celorlalte 8 centre unde se poate face o astfel de intervenţie. Bugetul CNAS acoperă între 150 şi 200 de astfel de intervenţii pe an. 

Estimările arată că peste 3500 de persoane din România sunt acum încadrate în grade de invaliditate cu afecțiuni ale urechii. Anual se nasc peste 2000 de copii cu deficienţe de auz. Doar 10% ajung să fie operaţi. 

Ce riscuri apar după intervenţie

"Am cerut destule dar nu ni s-au dat bani pentru implanturile pe care le-am cerut. Există riscul ca după o anumită vârstă de obicei rezultatele obţinute prin implantare cohleara, să nu mai fie la fel de bune. Această vârstă este considerată cam 5 - 6 ani", a declarat Dan Cristian Gheorghe, şef secţie ORL Spitalul Marie Curie.

Implantul cohlear este un dispozitiv medical care preia sunetele din exterior şi le trasformă în impuls electric, apoi le trimite direct spre nervul auditiv. Hipoacuzia poate fi tratată dacă nervul auditiv este funcţional, astfel că diagnosticul şi intervenţia la vârste fragede îi poate face pe micii pacienţi să ducă o viaţă normală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei
Ați avut probleme cu asigurarea locuinței când ați cerut despăgubiri după un incident?
Observator » Sanatate » Intervenţia medicală care i-a redat auzul lui Rareş la doar 8 luni. Părinţii au suportat singuri operaţia: "A fost groaznic"