Antena Meniu Search
x

O gravidă a făcut întrerupere de sarcină, după ce medicul i-a pus un diagnostic greşit. Ginecologul din Capitală, trimis în judecată

Un medic ginecolog din Capitală a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un dosar în care este acuzat de vătămare corporală din culpă. Acesta i-ar fi recomandat unei paciente să facă avort, în urma unui diagnostic greşit. La sfatul medicului, femeia a întrerupt sarcina la o clinică din Turcia.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 27.06.2023, 15:55

Medic ginecolog din Capitală, trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă
Medic ginecolog din Capitală, trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă - Shutterstock

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, Agerpres, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a finalizat cercetările şi a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a unui medic în specialitatea obstetrică - ginecologie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Medicul i-a recomandat pacientei să facă avort în urma unui diagnostic greşit

Procurorii notează în rechizitoriu că, la data de 24 aprilie 2019, cu ocazia unui consult acordat unei femei însărcinate, cu încălcarea protocolului privind sarcina ectopică existentă la nivelul spitalului şi a ghidului SOGR în vigoare la data respectiv, a stabilit în mod eronat diagnosticul de sarcină extrauterină dreapta neruptă pentru care a recomandat administrarea de metotrexat, tratament citostatic interzis în sarcina viabilă. Cunoscute fiind efectele adverse ale tratamentului asupra unei sarcini intrauterine, pacienta a efectuat întreruperea de sarcină la data de 30 aprilie 2019 la o clinică din Turcia.

În esenţă, indică Parchetul, medicul curant ar fi nesocotit standarde medicale, respectiv:

  • contraindicaţia administrării tratamentului cu metotrexat la un sac gestaţional mai mic de 3 cm, sacul gestaţional vizualizat ecografic fiind de 9,8/9,4 mm;
  • medicul trebuie să considere că sarcina este extrauterină în cazul absenţei sacului ovular din cavitatea uterină la concentraţii ale B-hCG peste 2000 UI/L; când nivelul B-hCG seric este sub zonă discriminatorie (mai mic de 1000UI) şi nu se vizualizează sarcină viabilă (intra sau extrauterină) prin ecografie endovaginală, sarcina trebuie descrisă ca fiind cu localizare necunoscută.

Medicul a stabilit a stabilit că sarcina are localizare cunoscută, extrauterină, deşi nivelul B-hCG la data administrării tratamentului cu metotrexat era de 773 UI/L, sub zona discriminatorie de 1000 UIL/L. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie de vreun medicament, pe care nu l-aţi găsit în farmacii în ultima perioadă?

Observator » Sanatate » O gravidă a făcut întrerupere de sarcină, după ce medicul i-a pus un diagnostic greşit. Ginecologul din Capitală, trimis în judecată