Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiță, noi precizări despre doza 3 de vaccin anti-Covid. Medicul anunță un nou maraton de vaccinare în București

Șeful CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, vine cu noi lămuriri privind administrarea dozei 3 de vaccin anti-Covid. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, persoanele cu imunitate redusă au nevoie de recomandarea medicului.

de Redactia Observator

la 12.10.2021, 15:01

Medicul Valeriu Gheorghiță, noi precizări despre doza 3 cu vaccin anti-Covid - Observator

Doza a treia este „ferm recomandată” persoanelor aflate în categorii vulnerabile, de peste 65 de ani, cu afecțiuni cronice și cei care au risc crescut de îmbolnăvire prin natura profesiei, precum personal medical sanitar, din centre rezidențiale, învățământ, etc. Dar, precizează medicul, se pot vaccina și celelalte categorii care au minim 6 luni de la doza a doua, fără să fie nevoie de o recomandare medicală specială în acest sens.

Pe 4 octombrie, Agenția Europeană a Medicamentului a finalizat analiza datelor științifice și a recomandat posibilitatea administrării acestei doze de rapel la minim 6 luni pentru categoriile care au minim șase luni de la vaccinare. În acest caz, este vorba despre o schemă de vaccinare 2 + 1.

Doza 3 crește răspunsul imun cu 35 - 50%

Există o altă recomandare a Agenției Europene a Medicamentului care vizează persoanele cu imunitate redusă, precum cele aflate după un transplant, pacienți oncologici în tratament sau în stadii avansate. În această situație, datele arată că după primele două doze de vaccin procentul celor care dezvoltă anticorpi în valoare protectoare este la circa 40%, mult sub valoarea regăsită la restul populației care se vaccinează cu două doze.

Pe acelaşi subiect

Adăugarea unei doze suplimentare, doza 3, la primele două doze inițiale, duce la creșterea răspunsului imun cu un procent între 35 - 50% la cei care nu au răspuns la primele două doze. Astfel încât la aceste persoane schema inițială de vaccinare va avea trei doze (doza a treia la o lună după doza a doua) și este foarte probabil să aibă nevoie de un rapel. În această situație este vorba de o schemă 3+1. Pentru aceste categorii este nevoie de recomandarea medicului specialist, a medicului curant care supraveghează și îngrijește boala.

Nou maraton de vaccinare în București

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat, de asemenea, un nou maraton de vaccinare în București, cel mai probabil într-unul din weekendurile următoare.

Va fi câte un centru de vaccinare cu capacitate mai mare în fiecare sector și simultan se va organiza maratonul. „Nu pot să vă dau la acest moment perioada în care se va desfășura acest eveniment, dar cât se poate de repede, în următoarele două săptămâni”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit Mediafax. În plus, fiecare centru de vaccinare și fiecare județ împreună cu Direcția de Sănătate Publică poate să extindă programul centrelor de vaccinare în funcție de cereri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Valeriu Gheorghiță, noi precizări despre doza 3 de vaccin anti-Covid. Medicul anunță un nou maraton de vaccinare în București