Antena Meniu Search
x

De la ferma, pana pe masa romanilor, laptele se scumpeste cu 300%

E ancheta pe piata laptelui. Consiliul Concurentei ii verifica pe cei mai mari procesatori din tara. Sunt suspectati ca s-au inteles sa le dea un pret cat mai mic taranilor de la care colecteaza laptele si sa vanda produsele si de trei ori mai scump

Vezi și

Mihai Petcu are 600 de vacute in ferma sa din Pantelimon, Ilfov. A investit peste trei milioane de euro ca sa-si modernizeze ferma asa cum cere Uniunea Europeana si de cinci ani le vinde toata productia marilor fabrici de lapte si la dozatoarele din piete. Sase mii de litri de lapte sunt colectati in fiecare zi de marii procesatori din ferma din Pantelimon. Un leu si douazeci de bani este pretul pe care il primeste producatorul pe litrul de lapte. "Marii procesatori au jucat foarte tare. Totdeauna am fost la mana lor. Laptele e perisabil. Daca va arat un contract,ei au 10 pagini de conditii si noi avem trei conditii", spune producatorul.

Pana la raft, pretul laptelui creste si de trei ori. Un litru de lapte de consum se vinde in magazine cu patru lei. Cei de la Consiliul Concurentei banuiesc ca marii procesatori s-au inteles asupra pretului mic de colectare a laptelui de la tarani si a pornit ancheta. A luat prin surprindere 14 membri ai Asociatiei Patronale a Laptelui si le-a pus sechestru pe toate documentele si caculatorele. Procesatorii se apara insa si spun ca acuzatiile nu se sustin. "Nu exista nicio intelegere intre procesatori referitoare la pretul laptelui materie prima cumparat de la fermieri, pentru ca exista contracte individuale cu negocieri directe, confidentiale", explica Dorin Cojocaru, presedintele Asocatiei Laptelui.

Ancheta va tine ceva timp - o investigatie dureaza la Consiliul Concurentei cam doi ani. Daca procesatorii au gresit, risca amenda. Pana la zece procente din cifra de afaceri. Nu-s bani putini daca ne gandim ca cel mai mare jucator de pe piata laptelui are declarate in acte 500 de milioane de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » De la ferma, pana pe masa romanilor, laptele se scumpeste cu 300%