Antena Meniu Search
x

Angajaţii românii se tem că vor avea pensii mici

Pensionarea nu mai înseamnă demult o bătrâneţe liniştită! Tot mai mulţi europeni cred asta, iar românii nu fac excepţie. Trei din cinci angajaţi spun că, de fapt, nu-și vor permite să se pensioneze atunci când împlinesc vârsta necesară.

de Redactia Observator

la 21.02.2019, 14:01

Vezi și

Pensionarea nu mai înseamnă demult o bătrâneţe liniştită! Tot mai mulţi europeni cred asta, iar românii nu fac excepţie. Trei din cinci angajaţi spun că, de fapt, nu-și vor permite să se pensioneze atunci când împlinesc vârsta necesară. Ba chiar vor fi nevoiți să lucreze ca să-şi poată plăti facturile.

Celebra vorbă "Omul cât trăieşte învaţă" ar putea să aibă parte de mici modificări şi în curând să devină: Omul cât trăieşte... lucrează! Şi asta pentru că, la nivel european, noțiunea de "pensionare", în sens tradițional, pare învechită.

Cel puţin asta reiese dintr-un sondaj realizat de o instituţie bancară. 54% dintre europeni spun că vor rămâne în câmpul muncii şi după pensionare. Nu din plăcere, ci de nevoie.

61%dintre cei chestionaţi sunt îngrijorați că nu vor avea suficienți bani. Românii depăşesc media europeană cu un procent de 65%. Mai neliniştiţi decât noi pentru cum vor trăi la bătrâneţe sunt doar polonezii, francezii şi spaniolii. 

Potrivit statisticilor, românii au motive să fie îngrijoraţi. Reuşim extrem de greu să punem bani deoparte pentru "zile negre". Aproape patru din zece români au spus că nu pot face economii. Trei sferturi dintre ei din cauza veniturilor prea mici. Restul, pentru că au tot felul de cheltuieli neprevăzute. 

Şi... ce face românul când nu are bani? Nu, nu schimbă euro. Oamenii oscilează între mai multe variante, care pot să se şi suprapună. Mai exact, 63% au răspuns că în primul rând reduc cheltuielile.

mprumuturile de la familie sau prieteni sunt o altă soluţie în situaţii de criză, la care ar apela 42% dintre românii chestionaţi. Este cea mai mare pondere la nivel european, unde media este de 20%. Abia apoi urmează utilizarea cardului de credit, cu 24 de procente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Angajaţii românii se tem că vor avea pensii mici