Blestemul bisericii vândute
Unele dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din lume se găsesc în România! Sunt faimoasele biserici de lemn, care încă se mai găsesc intacte în anumite părţi ale ţării
Unele dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din lume se găsesc în România! Sunt faimoasele biserici de lemn, care încă se mai găsesc intacte în anumite părţi ale ţării
Unele au avut o soartă uşoară şi au supravieţuit secolelor. Pentru altele, însă, scurgerea timpului nu a fost nici uşoară, nici iertătoare.
Este şi povestea uneia dintre cele mai vechi biserici din Maramureş. A fost vândută de săteni, după care a fost dezmembrată bucată cu bucată. Din unele părţi, s-a făcut un grajd. Blasfemia ar fi atras un blestem divin, spun oamenii. Acesta s-a spulberat abia după ce biserica a fost reconstruită.
În satul cu două biserici, trecutul şi prezentul şi-au dat mâna. Prezentul a fost ridicat de oameni, de credincioşi, din nevoie. Trecutul încă mai există pentru că o mână de enoriaşi nu a vrut ca secole de istorie să fie şterse cu buretele. Trecutul şi identitatea Văleniului sunt scrise în lemnul îmbătrânit al micii bisericuţe de lemn. Iar lăcaşul de cult este printre cele mai vechi din Maramureş şi din ţară.
Anul exact al ridicării s-a pierdut în istorie. Dar nu geneza sa îi face povestea specială. Ci istoria, dispariţia şi renaşterea ei. Biserica a servit ca lăcaş de cult al satului până în anul 1944. Presaţi de nevoia unei biserici mai mari, dar şi de de lipsa de bani, sătenii au luat o decizie radicală.
Un lucru, se pare, de neiertat. Înstrăinarea bisericii ar fi atras după ea un blestem. Care a început să-şi arate colţii încă din clipa în care când noul proprietar a venit să o revendice. În cele din urmă, trei ani mai târziu, biserica a fost dezmembrată şi apoi vândută mai departe. Iar şirul nenorocirilor s-ar fi ţinut lanţ.
Bucăţile distruse de incendiu au fost pierdute pentru totdeauna. O parte însă a fost recuperată de săteni la începutul anilor 2000, sub îndemnul preotului paroh. Iar biserica a fost reconstruită.
Biserica a fost resfinţită în 2005. Astăzi, în incinta ei se mai ţin slujbe speciale. Dar preotul-paroh vrea să transforme lăcaşul de cult într-un muzeu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰