Antena Meniu Search
x

Lucia Dumitru, asistenta Smurd din Bistriţa, a salvat sute de vieţi, dar este lăsată să moară

De zece ani salvează vieţi, dar acum ea are nevoie să fie salvată. O asistentă Smurd din Bistriţa a rămas fără medicamentele care o ţin în viaţă. Lucia Dumitru are cancer de piele în stadiul patru. Organismul ei a cedat la chimioterapie, iar singurele pastile care o ajută să trăiască nu sunt compensate de stat

Vezi și

De zece ani salvează vieţi, dar acum ea are nevoie să fie salvată. O asistentă Smurd din Bistriţa a rămas fără medicamentele care o ţin în viaţă. Lucia Dumitru are cancer de piele în stadiul patru. Organismul ei a cedat la chimioterapie, iar singurele pastile care o ajută să trăiască nu sunt compensate de stat. Tratamentul salvator costă, atenţie, o mie de lei pe zi. Anul trecut, şapte bolnavi de cancer au dat statul în judecată, iar cinci dintre ei au obţinut gratuit exact pastilele de care depinde acum şi viaţa Luciei.  

Un verdict rece şi dur pentru un bolnav care îşi numără zilele odată cu pastilele. Medicamentul în cauză e o enigmă şi pentru şefii casei de sănătate. La fel şi listele medicamentelor compensate.

Boala pacienţilor nu ţine pasul cu negocierile. Lucia a aflat că are cancer în urmă cu un an, după ce i-a apărut o pată pe picior. A făcut chimioterapie, dar organismul ei a cedat.

Un medicament anticancer, inclus la vremea respectivă într-un studiu clinic, a fost singura ei speranţă. A aflat, însă, că nu e gratuit. Ca să-l cumpere, femeia şi-a cheltuit toate economiile. Nu a mai avut putere să se lupte cu statul, aşa cum au făcut-o alţii. În urmă cu un an, şapte bolnavi de cancer şi-au câştigat în instanţă dreptul la tratament gratuit.

Cinci dintre bolnavi au primit aceleaşi pastile de care are nevoie acum şi Lucia. Şi au cerut Ministerului să includă acest tratament în lista gratuităţilor. Au trecut de atunci 15 luni şi nu s-a întâmplat nimic. Pentru bolnavii de cancer, 15 luni înseamnă viaţă sau moarte. Unul dintre pacienţii care a câştigat procesul cu statul a murit la scurt timp după verdict.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Lucia Dumitru, asistenta Smurd din Bistriţa, a salvat sute de vieţi, dar este lăsată să moară