Antena Meniu Search
x

Mamele aşteaptă luni bune pentru indemnizaţia de creştere a copilului

În România, mamele duc un adevărat război al răbdării. Ca să-şi primească indemnizaţia de creştere a copilului, aleargă pe la ghişeele instituţiilor şi aşteaptă luni bune până să vadă vreun leu.

Vezi și

Sătulă să aştepte, actriţa Ani Creţu, mama unui băiat de şase luni, a dat Statul în judecată.

Dar statul o invită din nou să aştepte, dacă vrea dreptate. Primul termen în proces e abia la jumătatea anului viitor.

În luna septembrie, actriţa Ani Creţu a dat statul în judecată. Avea jumătate de an de când era mamă şi tot atât de când autorităţile n-au mişcat un deget.

"Indemnizatia a inceput sa vina la doua saptamani dupa ce am intentat proces statului roman. Adica, dupa ce copilul a implinit varsta de sase luni. Mi se pare umilitor!", spune Ani Crețu.

Prima dată, Ani a dat nas în nas cu umilinţa la ghişeul primăriei de sector, unde a mers să-şi depună actele:

"Cand au vazut aia de la Primarie ce dosar. "Vai, draga, asta e ala cu drepturi de autor. Sa vezi cat o sa zaca!" Si-n luna iulie m-am dus peste ei. L-am gasit pe un calculator, pus acolo. Nu se atinsese nimeni de el."

Autorităţile au găsit, însă, o explicaţie pentru asta. Nu lipsa de interes, ci calculele grele pe care le aveau de făcut angajaţii Agenţiei de plăţi au dus la întârzierea de peste patru luni.

"Ca să-i stabilim un cuantum pe ultimele 12 luni de zile şi apoi să-i calculăm o indemnizaţie corectă, a trebui să apelăm la baza de date de la ANAF, aşa se procedează, ca să stabilim exact sumele şi veniturile. Ei, am mai întârziat puţin", spune presedintele pres. Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Totuşi, asociaţiile care apără drepturile mamelor din România reclamă faptul că cele mai multe dosare sunt procesate cu greutate.

"Patru luni, trei luni.dar chiar si doua luni, daca intarzie acesti banuti, pentru mame e o foarte mare problema. Sunt foarte putine mame care au privilegiul sa nu se bazeze pe acesti banuti", declară Ana Măița, președintele Asociației Mame pentru Mame.

"Se mai întâmplă să fie întârzieri, pentru că nu toate persoanele îşi aduc dosarele completate cu toate documentele", explică președintele Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Ani Creţu spune că până acum a primit doar banii pe două luni.

Pentru restul, i s-a spus să mai aştepte.

Ca şi cum umilinţa n-ar fi de ajuns, sistemul îi mai dă o palmă: primul termen în procesul împotriva statului e abia la jumătratea anului viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Mamele aşteaptă luni bune pentru indemnizaţia de creştere a copilului