Video MApN caută voluntari care la nevoie pot fi trimişi la război. Ce salarii oferă şi care sunt criteriile de recrutare
Ţară, ţară, vrem ostaşi. Armata caută voluntari pe care să-i pregătească, să-i plătească şi să-i cheme la război dacă va fi cazul. Ministerul Apărării pune la bătaie 400 de locuri, însă nu pentru oricine. Există mai multe criterii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să îmbrace haina militară.
Adrian Cosma are 23 de ani, e din Bucureşti, şi a terminat de curând şcoala postliceală de asistenţi kinetoterapeuţi. Îl întâlnim în curtea Centrului de Recrutare a Ministerului Apărării din Bucureşti. A venit aici, interesat de o carieră...part-time în armată. Altfel spus, vrea să fie militar voluntar în rezervă.
Candidat: Care sunt probele, criteriile de admitere, dacă aţi putea să îmi spuneţi...
Angajat MapN: Vârsta este cuprinsă între 18 şi 50 de ani iar studiile pe care candidaţii trebuie să le deţină, învăţământ general obligatoriu. Bănuiesc minim 10 clase.
Regulile de încadrare a soldaţilor voluntari sunt simple. O dată ce candidaţii se încadrează în limitele de vârstă trebuie să treacă de probele sportive şi evaluarea psihologică .
- Navă a Forţelor Navale Române, din nou în Portul Constanţa. Misiunea de trei luni a fost încheiată cu succes
- Rusia a organizat exerciţii cu muniţie reală şi tancuri la granița cu Ucraina în timp ce negociază pacea cu...
- Reprimarea revoltei din Kazahstan, cu sprijinul Moscovei, o victorie de scurtă durată. Dan Dungaciu: Există o...
- 22 ianuarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Evenimente în Bucureşti, miercuri 22 ianuarie. Ce nu trebuie să ratezi
Angajat MapN: Veţi parcurge perioada de selecţie şi veţi fi examinat medical. Toate aceste probe, cheltuielile sunt suportate din bugetul MAPN.
Candidat: Sunt remunerat financiar în perioada aceea de instruire?
Angajat MapN: Sigur că da...
Voluntari pentru vremuri de război
Iar plata e diferenţiată în funcţie de posturile pe care le ocupă. Pentru instruirea iniţială, care durează două săptămâni, sumele pot ajunge la aproximativ 2700 de lei. Există şi o indemnizaţie de instalare care se poate duce la peste 3900 de lei. În perioada în care voluntarii nu participă la instrucţie primesc lunar între 989 şi 1445 de lei.
Adrian Cosma- candidat: Păi pot să îmi văd în continuare de cariera de asistent medical pe recuperare şi să fiu şi militar în rezervă. Poţi să îţi continui de viaţa de zi cu zi. Să îţi vezi de jobul, visele pe care le ai.
În Cluj, visul acestei doamne este să fie voluntar rezervist la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. E conştientă că pasul din consultanţă în armată va fi mare. Nu dezarmează însă.
Alexandra Varga, candidat: Să lucrez ca şi artilerist antiaerian. Mi se pare foarte interesant. Este un lucru nou. Şi femeile sunt potrivite pentru a lucra în armată.
În total, Armata Română caută 444 de rezervişti voluntari ca să-i încadreze în următoarele luni.
Florin Şandru: În unităţile militare din Cluj şi Bistriţa sunt disponibile 150 de funcţii. 18 pentru maiştri, 15 funcţii pentru subofiţeri şi 117 funcţii pentru gradaţi rezervişti voluntari.
România are acum 70 de mii de soldaţi încadraţi în Ministerul Apărării şi alţi aproape 50 de mii de rezervişti.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰