Video Motivul pentru care avioanele F-16 nu au deschis focul asupra dronei ruseşti care a căzut în Tulcea
O dronă militară rusească a fost urmărită în spaţiul aerian românesc, noaptea trecută, de aeronavele noastre F-16. Autorităţile spun că, cel mai probabil, aparatul de zbor pierduse controlul după ce a fost lovit de artileria ucraineană, iar rămăşiţele au fost găsite lângă localitatea Ceatalchioi din Deltă. Legea permite acum aviaţiei româneşti să doboare drone. Însă noaptea trecută nu s-a deschis focul, deoarece aparatul de zbor nu a pus în pericol vieţi sau case.
Acestea sunt rămăşiţele dronei prăbuşite pe partea românească a Deltei, noaptea trecută. Potrivit inscripţiilor de pe fragmentele recuperate, este vorba de o dronă kamikaze de fabricaţie iraniană, folosită de ruşi sub denumirea de Geran-2. Aparatul are trei metri şi jumătate lungime, o greutate de 200 de kilograme şi poate transporta o încărcătură de explozibil de 50 de kilograme.
Avioanele F-16 au revenit la bază la trei şi jumătate noaptea, când atacul rusesc a luat sfârşit
Fragmentele au fost găsite de echipele ministerului Apărării lângă satul Pătlăgeanca, ce ţine de comuna Ceatalchioi, la 400 de metri de primele case. Drona face parte din roiul care a atacat, noaptea trecută, porturile dunărene ale Ucrainei. Traiectoriile au fost urmărite de radarele armatei. Imediat ce aparatul a intrat în spaţiul aerian românesc, Forţele Aeriene au ridicat avioanele de vânătoare. Începând cu ora 01:35, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană au decolat din Baza 86 aeriană de la Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene din zonă.
"Începând cu ora 01:35, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană au decolat din Baza 86 aeriană de la Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene din zonă", a declarat Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN. "România nu a fost pusă în pericol niciun moment. Cu adevărat, mai mult ca sigur, după expertize, se va constata faptul că ea fusese lovită de artileria ucraineană", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Avioanele F-16 au revenit la bază la trei şi jumătate noaptea, când atacul rusesc a luat sfârşit. O lege adoptată în decembrie, anul trecut, permite armatei să doboare dronele care ne încalcă spaţiul aerian. Decizia se ia, însă, atunci când este pusă în pericol populaţia sau infrastructura. De la începutul războiului în Ucraina, 13 fragmente de drone au căzut pe teritoriul României.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰