Antena Meniu Search
x

Video Reprimarea revoltei din Kazahstan, cu sprijinul Moscovei, o victorie de scurtă durată. Dan Dungaciu: Există o generaţie nouă, căreia nu îi convine să fie sub dominaţia Rusiei

Cele patru zile de revoltă din Kazahstan au făcut cel puţin 164 de morţi, majoritatea protestatari. Cei mai mulţi au murit, după ce preşedintele ţării a ordonat armatei să tragă fără avertisment în oamenii care-i cereau demisia. Şi, deşi oficialii spun că au situaţia sub control, în ţară continuă să vină militari ruşi, semn că preşedintele are sprijinul total al Kremlinului. 

de Redactia Observator

la 09.01.2022, 20:05

Vezi și

O revoltă care s-a terminat înainte de a începe, dar care a lăsat în urma ei sute de familii îndoliate. Aşa poate fi descrisă în doar câteva cuvinte situaţia din Kazahstan. În Almatî, unde au fost protestele cele mai violente, doar clădirile şi masinile arse amintesc de faptul că numai în urmă cu câteva zile aici s-au dat lupte crunte între oamenii sătui de puterea coruptă şi armată. 

Localnică: Totul este distrus, toate clădirile, de parcă a fost un război în toată regula, ştiţi, toate centrele comerciale, restaurante, cafenele, tot. 

Cu ajutorul trupelor ruseşti, care au primit permisiunea să tragă fără avertisment, protestatarii au fost reduşi la tăcere. Au reuşit să determine însă înlocuirea fostului preşedinte al statului care încă mai ocupa o funcţie cheie în aparatul guvernamental. 

Dan Dungaciu, sociolog şi politolog: Ce am văzut acum, cu aceste mişcări de protest, scoaterea lui Nazarbaev, chiar a oamenilor lui Nazarbaev şi înlocuirea lor cu un lider, Tokaev, care, în acest moment, vrea să se autonomizeze în raport cu clanul Nazarbaev

Pe acelaşi subiect

Reprimarea revoltei de către preşedintele Tokayev, cu sprijinul puternic al Moscovei, ar putea fi o victorie de scurtă durată, cred analiştii. 

Victorie de scurtă durată pentru Rusia

Dan Dungaciu, sociolog şi politolog: Rusia a obţinut o victorie de etapă, nu înseamnă că această victorie poate fi uşor menţinută. Există o generaţie nouă de cazaci, căreia nu îi convine să fie sub dominaţia Federaţiei Ruse. 

Pentru a se asigura însă că nu pierde Kazahstanul din sfera sa de influenţă, Rusia continuă să trimită trupe. Pe lângă maşini de luptă ale infanteriei, militarii ruşi au adus cu ei echipamente de război electronic şi drone folosite pentru bruierea comunicaţiilor. Toate obiectivele strategice din ţară sunt păzite de ruşi în acest moment. 

Antony Blinken, secretar de stat american: O lecţie recentă de istorie ne arată că odată ce ruşii sunt la tine în casă, câteodată este foarte dificil să îi mai faci să plece. 

Mâine, în Kazahstan va fi o zi de doliu naţional în memoria celor care au murit în confuntările dintre manifestanţi şi forţele fidele regimului de la Nur-Sultan. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Reprimarea revoltei din Kazahstan, cu sprijinul Moscovei, o victorie de scurtă durată. Dan Dungaciu: Există o generaţie nouă, căreia nu îi convine să fie sub dominaţia Rusiei