Antena Meniu Search
x

Masurile de austeritate din 2010 au crescut probabilitatea avortului spontan generat de stres

Masurile de austeritate ale Guvernului Boc au adus pe lume mai putini copii si mult mai multi cu probleme de sanatate. O arata un raport prezentat la o conferinta a Societatii Economice Regale din Marea Britanie.

Vezi și

Eduard Andrei trebuia sa se nasca acum o saptamana, insa refuza sa iasa din pantec. Fiecare zi petrecuta in plus in burta mamei ii pune viata in pericol. “Sper cat mai repede sa plec de aici si sa urc la etajul trei unde sunt mamicile cu copii. Totul depinde de el si de mine, trebuie sa depun putin efort”, sustine tanara.

Din ce in ce mai multe mame isi petrec luni bune in spital in timpul sarcinii. Una dintre cauzele complicatiilor cu care se confrunta, de cativa ani, viitoarele mame este stresul, spun specialistii. “Printre factorii negativi se afla si stresul cotidian, stresul zilnic, care reprezinta si un factor de risc nu numai in evolutia sarcinii, dar chiar in elementele legate de pierderea acestei sarcini, de avort”, a eplicat medicul ginecolog Vasile Nitescu.

La aceste concluzii au ajuns si cercetatori romani din Suedia, care au analizat efectele stresului cauzat de criza economica asupra sarcinii. De altfel, in 2011, la un an de la taierile bugetare, Romania a inregistrat un record negativ in ceea ce priveste natalitatea din ultimii 65 de ani. Tot in 2011, s-au nascut cu 4,5 la suta mai putini baieti la noi in tara. Principalul vinovat? Stresul, prezent in viata tuturor.

Cercetatorii au conchis ca masurile de austeritate vor avea ecouri pe termen lung, in ceea ce priveste natalitatea. “Si aparatul nostru reproducator face parte din organism si bineinteles ca e afectat de stres”, a declarat psihologul Cristina Fulop.

Rezultatele mai arata ca fetusii de sex masculin au mai putine sanse sa supravietuiasca, intr-o perioada de criza economica. Singura veste buna din raport este ca baietii care s-au nascut, in aceasta perioada, sunt mai sanatosi. R

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Masurile de austeritate din 2010 au crescut probabilitatea avortului spontan generat de stres