Meniu LIVE
Search
x

Angajatorii, obligaţi prin lege să acorde zile libere plătite unuia dintre părinţi când şcolile se închid

Epidemia de coronavirus este cel mai mare test pentru piaţa muncii! În timp ce unii manageri de companii au luat măsuri de precauţie, alţii se tem că în curând vor pune lacătul pe uşă.

De Francesca Simionescu la 12.03.2020, 22:10
Vezi și
  • Angajatorii, obligaţi prin lege să acorde zile libere plătite unuia dintre părinţi când şcolile se închid
  • Majoritatea firmelor au oferit angajaților posibilitatea de a lucra de acasă

Epidemia de coronavirus este cel mai mare test pentru piaţa muncii! În timp ce unii manageri de companii au luat măsuri de precauţie, alţii se tem că în curând vor pune lacătul pe uşă. O veste bună vine din Parlament pentru familiile cu copii: angajatorii vor fi obligaţi prin lege să acorde zile libere plătite unuia dintre părinţi când şcolile se închid din cauza unor situaţii extreme. Sute de oameni lucrează deja de acasă. Dar este România pregătită să funcţioneze online?

Mii de angajaţi ai multinaţionalelor şi-au luat laptopurile şi agendele şi lucrează de acasă. Este prima măsură drastică luată de marile companii pentru a limita răspândirea virusului.

Dragoș Stanca: În total suntem vreo 200 la nivel de grup regional. Toată lumea lucrează în acest moment mai ales de acasă sau în cazul în care este absolut necesară prezenţa la birou, sunt reguli stricte. Oamenii stau la distanţă de 2-3 metri, dezinfectează birourile de cel puţin două ori. Deja există colegi din industrie care au fost diagnosticaţi.

Munca de acasă este uşor de implementat în cazul companiilor private, obişnuite cu mediul online şi cu întâlnirile virtuale.

Dragoș Stanca: Oricum, tendinţa de a se lucra mai mult de la domiciliu, de a se lucra cu echipe care nu sunt în aceeaşi situaţie, exista şi este un bun exerciţiu pentru multe companii din România.

Georgian Croitoru: A venit un mail oficial luni că din acel moment, pentru două săptămâni, toată lumea să lucreze de acasă. Suntem în jur de 2.000, cred. 2.000 de angajaţi? Da, este o multinaţională în domeniul IT. Lucrezi la fel ca şi cum ai fi la muncă.

În schimb, în sistemul de stat, unica soluţie pentru moment este modificarea programului de muncă al angajaţilor. Măsura va intra de mâine în vigoare pentru instituţiile publice şi, cu siguranţă, va fi urmată şi de cele private.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Recomandarea prevede ca programul de începere să fie stabilit în trei intervale orare. De exemplu, să înceapă o parte din personal la ora 8, o parte la 9 şi o parte la 10. Şi acelaşi lucru, plecarea să fie decalată consecutiv, în trei perioade.

Prin testul coronavirusului nu trec doar pacienţii suspecţi ci, iată, şi companiile din diferite sectoare ale economiei care sunt în marea majoritate nepregătite.

Francesca Simionescu, reporter Observator: Potrivit unui studiu, 72% dintre companii nu au un plan de risc pus la punct, în timp ce doar 11% au dezvoltat un plan de continuitate al afacerii. Dintre cele care au un astfel de plan, doar 27% au luat în calcul apariţia unei urgenţe medicale.

Adrian Negrescu, analist Frames: Iar acest lucru înseamnă blocaj financiar, probleme în derularea contractelor de business, înseamnă probleme în asigurarea cash-flow-ului pentru derularea afacerilor. Nimeni nu s-a gândit la o situaţie de epidemie.

O situaţie care va avea efecte financiare de domino, de la marile companii până în buzunarele românilor.

Adrian Asoltanie, analist financiar: Oamenii ar trebui să înceapă să-și facă un buget chiar din seara aceasta. Să stea să pună pe hârtie ce bani le intră. Și în momentul acela împărțim lista în cheltuieli vitale și cheltuieli opționale. Și ne uităm atent la cele vitale, începem să umblăm un pic la ele și să scoatem din lucrurile care nu ne trebuie atât de vital în perioada asta. Să cheltuim cumpătat, pe listă. Văd un pericol în acest moment și sunt omul care înțelege constrângerile financiare pe care le au în acest moment angajatorii. Nu rebuie să ne expunem pericolului ca angajatorii să apeleze din prima la clauza privind forța majoră. Există variante alternative. Una dintre ele fiind de exemplu şomajul tehnic.

Ministrul Muncii vine, de asemenea, cu recomandări pentru angajaţi: "Să se solidarizeze între ei astfel încât părinţii să lucreze în ture, familiile să facă "cu rândul" pentru a avea grijă de copii şi să nu îşi ia concedii de odihnă sau medicale".

Aleşii îi obligă pe angajatori să acorde zile libere plătite părinţilor, cât timp şcolile sunt închise. Atenţie! Legea se aplică doar în cazul părinţilor care au copii cu vârsta de până la 12 ani sau cu dizabilităţi. Tot astăzi, Parlamentul a decis să acorde un ajutor financiar pentru părinţii care au nevoie de bone.

Procedura este cât se poate de simplă. Zilele libere se acordă în baza unei declarații pe proprie răspundere, iar părintele care va beneficia de această măsură va avea dreptul la plata unui salariu egal cu trei sferturi din salariul de bază de la locul de muncă, dar, atenție, nu mai mare de 75% din salariul mediu brut pe economie. 

Guvernul va decide la câte astfel de zile au dreptul părinții. În plus, o altă veste bună este aceea care prevede acordarea de ajutoare bănești destinate plății bonelor. Sumele variază între 250 de lei și 710 lei, în funcție de veniturile nete ale fiecărei familii, iar banii sunt plătiți de Direcțiile Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului. Această ultimă reglementare intră în vigoare la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Angajatorii, obligaţi prin lege să acorde zile libere plătite unuia dintre părinţi când şcolile se închid