Operatia suferita de Angelina nu este recomandata de medicii romani
Un test genetic precum cel care a facut-o pe Angelina Jolie sa-si amputeze ambii sani nici macar nu e recomandat de medicii din Romania, o tara in care cancerul mamar ucide cel mai mult: 6.000 de femei pe an sunt diagnosticate
Cu miile sunt si femeile predispuse, dar din pacate, la noi, preventia aproape ca nu exista. Iar acolo unde e, testul costa mii de euro. Putine sunt romancele care si l-au permis si au ales mastectomia.
La 30 de ani, Maria a trecut prin incercarea vietii ei. Ani la rand, a suportat interventiile de indepartare a nodulilor care prevesteau un cancer la san. "Azi am scos unul, peste trei ani am mai scos unul si aratau groaznic, sa nu mai spun durerile care erau", povestete femeia. O femeie din 20 moare din cauza cancerului mamar. Maria a decis sa nu astepte ca boala sa se declanseze: "Oricum eram cu teama si am zis sa incerc. A fost decizia mea". Fara sa se mai teama de cancer, Maria face planuri de viitor: "N-as fi singura mamica care nu alapteaza. Sunt atatea mamici care nu alapteaza, desi au sanii lor. Prefer sa fiu eu sanatoasa si sa-mi cresc copilul decat sa am cancer, sa mor si sa-l las".
Mastectomia e ultima optiune pentru Elisabeta: "A fost diagnostic prezumtiv si a venit de trei ori. Prima oara am fost diagnosticata cu cancer la 24 de ani. A doua oara am ascuns familiei pentru ca imi decedase mama, de cancer. In ziua in care mama a decedat eu am aflat ca sunt suspecta de cancer". Elisabeta coordoneaza acum un grup de suport unde sunt ajutate femeile diagnosticate cu cancer.
90% dintre romancele diagnosticate cu cancer mamar au aflat despre boala intr-o forma avansata. Cand sansele de supravietuire scad dramatic. "Am avut nodul de peste 10 ani si nu mi l-am tratat. Riscam sa mor. L-am felicitat pe medic dupa ce m-a trezit din operatie, ca n-am ramas acolo, intepenita", povesteste Elena Miu, una dintre paciente.
- Peste 10 milioane de euro investite în educație și știință. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea...
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 5-6 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 5 aprilie, Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 5 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Târguri de Paşte în 2025 în Bucureşti şi în ţară. Care sunt atracţiile primăverii
Gandul ca ramane fara sani e insuportabil pentru orice femeie. "E greu si ramai mutilat pe viata, dar gandindu-te ca poate scapi de boala, trece mai usor", spune o alta bolnava.
La Timisoara, zeci de femei au optat pentru mastectomie preventiva in ultimii ani. "Am avut situatii in care efectiv nu mai puteau sa traiasca cu presiunea asta ca vor face un cancer. Am avut pacienta a carei mama si matusa murise de cancer de san la varste foarte tinere, sa zicem", a declarat Tiberiu Bratu, chirurg plastician.
Un test genetic precum cel facut de Angelina Jolie poate sa arate care sunt sansele unei femei sa mosteneasca boala. "Depistarea aceasta genetica se refera la un simplu test de sange. Se recolteaza sange proaspat, integral, care ulterior va fi supus unor analize minutioase", povesteste Elena Teodorescu, medic radiolog. Putini pacienti isi permit sa plateasca pretul. "Aceste teste sunt scumpe, de obice in Romania nu sunt foarte accesate, sa zicem ca undeva intre 2000 si 3.500 de euro".
Specialistii avertizeaza ca mastectomia preventiva, aleasa si de Angelina Jolie, scade posibilitatea declansarii bolii, dar nu elimina total aparitia cancerului.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰