Antena Meniu Search
x

Video Şezătoarea, o tradiţie veche de zeci de ani, readusă la viaţă de o tânără din Hunedoara. Cum au reacţionat localnicii

În câteva sate de munte din Hunedoara, tradiţiile şi obiceiurile se păstrează cu sfinţenie. Femeile se întâlnesc la şezători ca pe vremea bunicilor. Îmbrăcate în straie populare, cusute în urmă cu zeci de ani, ele iau lecţii de ţesut, cusut sau tors lână, de la cele mai în vârstă. Nu lipsesc momentele haioase sau cele de distracţie.

de Redactia Observator

la 19.11.2022, 08:08

Vezi și

În comuna Balşa, una dintre porţile de intrare către munţii Apuseni, tradiţia şezătorilor a fost readusă la viaţă, la iniţiativa unei tinere care s-a reîntors în satul părintesc. 

Maria, tânără: Bucuria a fost foarte mare, deoarece am găsit femeile dornice să se întâlnească şi să facem asta. 

Ionuţ Linţă, primar Vaţa de Jos: Am încercat să retrăim momente din copilărie, din vechi timpuri, când oamenii se adunau, unde povesteau şi depănau amintiri. 

În comuna Vaţa de Jos, din Ţara Zarandului, femeile şi-au scos din cufere costumele populare şi... s-au adunat la şezătoare. Au scos din lada de zestre fuiorul şi lâna, şi ,de dragul tradiţiei, au renunţat la gadgeturi şi s-au pus pe treabă. 

Jenel Bulz, Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare a Turismului( DGAMPT):  Încercăm să arătăm cum trăiau bunicii, străbunicii noştri. Încercăm să promovăm turismul hunedorean, din Ţara Zarandului. Am invitat câteva femei, iar până la urmă ne-am trezit cu muzeul plin.

Astfel de şezători se organizează în mai multe zone din ţară. Iar femeile care se întâlnesc constant la aceste adunări sunt cele care au grijă ca tradiția să nu dispară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Şezătoarea, o tradiţie veche de zeci de ani, readusă la viaţă de o tânără din Hunedoara. Cum au reacţionat localnicii