SPECIAL! Hotel Cişmigiu, hotelul cu poveşti
Bucureştiul are multe poveşti frumoase. E de ajuns să faci o plimbare printre clădirile istorice din centrul Capitalei şi le vei descoperi. Una dintre ele este cea a hotelului Cişmigiu.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Bucureştiul are multe poveşti frumoase. E de ajuns să faci o plimbare printre clădirile istorice din centrul capitalei şi le vei descoperi. Una dintre ele este cea a hotelului Cişmigiu.
Ştiu că imediat ce auziţi numele acestei clădiri vă gândiţi la tragedia care a avut loc în casa liftului în perioada în care acolo era cămin studenţesc.
Doar că hotelul are o poveste mult mai lungă şi mai interesantă. A fost unul dintre primele hoteluri moderne în anii de glorie ai Micului Paris şi nu a fost ocolit nici de cele două războaie mondiale. Mai mult, pe locul unde este amplasat a funcţionat unul dintre celebrele circuri din anii 1800.
Înainte ca cineva să fii auzit vreodată de Hotel Cişmigiu, în zona din centrul Bucureştiului se situa cortul Circului Sidoli, un circ renumit la acea vreme. Dar, la începutul anilor 1900, acrobaţii şi animalele exotice dispar, pentru a face loc fundaţiei unei clădiri, care avea să facă istorie.
În 1912 este inagurat cel mai modern hotel din Bucureşti, care avea 200 de camere. Doar că la vremea respecivă nu se numea hotel Cişmigiu, ci Palace Hotel.
În timpul Primului Război Mondial, Crucea Roşie transformă Palace Hotel în centru pentru răniţi. Asa se face că toţi cei care aveau de suferit pe frunt erau aduşi în incinta hotelului.
În perioada interbelică bulevardul Elisabeta devine un fel de Brodway al Bucureştiului, iar la parterul hotelului apare Cinema Bulevard Palace.
În 1941 la parterul hotelului se mută berăria istorică Gambrinus. Ea fusese preluată de la nimeni altul decât Caragiale de un anume domn Naumescu, care a insistat să o aducă de lângă Teatrul Naţional lângă Parcul Cişmigiu.
O altă bucată de istorie se află pe acoperişul hotelului. În al Doilea Război Mondial cupola a fost complet distrusă de bombardamente. Ea a fost însă restaurată şi astăzi arată exact ca în 1912.
La 20 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial Palace Hotel se transformă în Hotel Cişmigiu şi aa rămâne până în 1990, când devine căminul studenţilor de la Academia de Teatru şi Film. Din anul 1995, însă, autorităţile decid să închidă hotelul, care - în timp - se degradează văzând cu ochii.
În 2004 hotelul istoric a fost preluat de o companie spaniolă, care imediat a început restaurarea lui. Haideţi să vedem cum arată astăzi!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰