Antena Meniu Search
x

Video Tradiţii şi obiceiuri străvechi de Sfinţii 40 de Mucenici. Ce este bine să faci pe 9 martie

Astăzi este sărbătoarea celor 40 de Mucenici. Pe 9 martie, românii se împart între cele două tradiţii: cea a mucenicilor şi cea a celor 40 de pahare, după cum spun legendele. Unii aleg să le respecte pe ambele, ceea ce nu e neapărat greşit. 

de Angela Bertea

la 09.03.2024, 12:25

Vezi și

Angela Bertea, reporter Observator: Sunt persoane care merg de dimineață la biserica, participă la slujbă și după dau de pomană, fiind și Moșii de Iarnă. Din bătrâni, se spune că gospodinele semănau ceapa și usturoiul, fiind o zi prielnică pentru că nu vor fi atacate de dăunători și vor crește de 40 de ori mai mult față de cele semănate în orice altă zi. De asemenea, în ziua Sfinților Mucenici, în anumite zone ale țării, sătenii ardeau gunoiul atât în scop purificator, cât și pentru a aduce primăvara mai aproape. 

De asemenea, azi se pregătesc și se mănâncă mucenici. În Bucovina, se mai numesc și sfinţisori, sunt făcuți din aluat de cozonac, iar la final, unși cu miere și presărați cu nuca.

O altă tradiție care avea loc în această zi, în anumite regiuni ale țării, unii agricultori scoteau plugul în fața casei, reprezentând începerea anului agricol. Tradiția mai spune că bărbații trebuie să consume 40 de pahare, însă specialiștii avertizează că nu trebuie să facem exces de alcool. Vorbim de o simbolistica, o cifra simbol, ci nu de consumul propriu-zis de alcool.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Tradiţii şi obiceiuri străvechi de Sfinţii 40 de Mucenici. Ce este bine să faci pe 9 martie