Antena Meniu Search
x

Filmul unui moment istoric. Capsula Crew Dragon a ajuns la Stația Spațială Internațională

America jubilează. Doi cosmonauţi au ajuns la Staţia Spaţială Internaţională după o călătorie de aproape 20 de ore. Este prima oară când o navă construită de o companie privată a plasat pe orbită un echipaj uman. Iar pentru NASA, este un moment aşteptat de mai bine de 9 ani. Preşedintele Donald Trump a anunţat că vor urma misiuni pe Lună şi pe Marte.

de Redactia Observator

la 01.06.2020, 00:47

Vezi și
  • Capsula a andocat după 19 ore de călătorie.
  • Următorul zbor SpaceX ar putea fi în august.

La 22 şi 22 de minute, ora României, după 9 ani de pauză, pe platforma de lansare din Cape Canaveral s-a mai scris o filă de istorie. În premieră, o companie privată, a trimis doi astronauţi în cosmos. Sub privirile președintelui Trump, racheta s-a desprins fără probleme de pe platforma 39 A a centrului spațial Kennedy, iar lumea întreagă a răsuflat ușurată.

Dumitru Prunariu, primul astronaut român: Am avut şi eu emoţii. Înţeleg foarte bine ce înseamnă o lansare în spaţiul cosmic, am trecut şi eu prin această experienţă. Înainte de zero, 10 secunde, normal că emoţiile sunt mari, chiar dacă ai mai zburat în spaţiul cosmic. Fiecare zbor are particularităţile lui. Emoţii mai puternice sunt imediat înainte de lansare, când nu ştii exact dacă se apasă pe butonul de lansare sau apare ceva şi se anulează lansarea.

Odată desprinsă de rachetă, capsula a călătorit 400 de kilometri, până la Stația Spațială Internațională unde a ajuns după o călătorie de 19 ore.

Evenimentul este un succes uriaș pentru Elon Musk. Inginerii companiei sale - Space X - au gândit capsula Crew Dragon și costumele celor doi astronauți.

La nouă minute după lansare, racheta purtătoare a fost recuperată cu succes în largul Floridei și va putea fi refolosită. Un uriaș succes tehnologic.

Pentru fondatorul SpaceX a fost doar primul pas către o nouă eră a explorării şi colonizării spaţiale. Dacă totul decurge conform planului, o capsulă similară va fi lansată în august cu patru astronauţi la bord: trei americani şi un japonez.

Donald Trump, presedintele SUA: În anii următori, Statele Unite vor avea aspiraţii mai mari, mai îndrăzneţe şi vor ajunge mai rapid şi mai departe. Statele Unite vor fi mereu deschizătoare de drum. America va fi mereu numărul unu.

Lansarea a fost iniţial programată miercuri, dar a fost anulată din cauza unei avertizări de tornadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiinta » Filmul unui moment istoric. Capsula Crew Dragon a ajuns la Stația Spațială Internațională