Antena Meniu Search
x

Foto Bulgarii sunt dezamăgiți de turiștii români: "Nu cumpără nimic. Insolvenți" | Ar fi preferat vizitatori mai bogați din vestul Europei

În ciuda numărului mare de turiști ce au luat cu asalt coastele Bulgariei, vecinii din sud nu sunt neapărat mulțumiți de modul în care decurge sezonul estival. Patronii de magazine din stațiunile bulgare se plâng de lipsa clienților bogați din Rusia, Marea Britanie, Franța sau țările nordice. S-au ales, în schimb, cu mulți români, moldoveni sau ucrainieni, care însă nu cumpără mai nimic.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 12.08.2021, 16:04

stațiunea Sunny Beach din Bulgaria
Sunny Beach, Bulgaria - Shutterstock
  • Statisticile arată că peste 2.5 milioane de turiști și-au petrecut vacanța în Bulgaria, în acest an

"Situația e foarte rea, în special pentru magazinul meu. Eu vând pantofi făcuți special pentru turiștii din Rusia, dar aceștia lipsesc. În locul lor au venit românii, care nu cumpără nimic. Mai sunt și cei tineri, care nu cumpără chiar deloc, doar merg la restaurante", s-a plâns un vânzător din stațiunea Sunny Beach, potrivit SEGA. "Turiști sunt, dar sunt insolvenți. Vânzările nu merg bine. Nu e clar cum ne vom plăti chiriile", a fost de părere un alt vânzător.

În afară de români, stațiunea este plină de polonezi, ucrainieni, moldoveni și, desigur, bulgari. Spre deosebire de anul trecut, hotelurile de la cea mai mare stațiune din sudul Bulgariei au un grad de ocupare de 100%. Cu toate acestea, hotelierii sunt nemulțumiți de invazia de mașini. Fiecare parchează pe unde poate, în grădini, pe alei, în locuri interzise. Curățenia este de asemenea o problemă, arată sursa citată. "Sunny Beach are nevoie de locuri extra de parcare și în acest sezon a devenit evident", a declarat Zlatko Dimitrov, director executiv la Sunny Beach AD, compania care administrează infrastructura în stațiune. "Este cel mai mare test pentru noi, și va fi și în anii viitori. Se vede cu ochiul liber că infrastructura se sufocă. Hotelurile nu sunt potrivite pentru astfel de turiști", a precizat el.

E bine și cu românii, în lipsa vesticilor. Patron de bar: "Așteptam alți turiști, dar nu ne plângem"

Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, accesul la litoralul bulgar este accesibil în special turiștilor din țările vecine, care pot veni cu propriile mijloace de transport. Însă cei din HoReCa și-ar fi dorit ca statul să promoveze turismul și pe piețele mai atractive, din vestul Europei, unde potențialii turiști ar fi putut cheltui sume consistente în vacanță. De partea cealaltă a baricadei, nici turiștii nu sunt tocmai mulțumiți de serviciile bulgarilor: "E o nebunie. Mult zgomot, plajele sunt aglomerate, nu sunt umbrele", s-a plâns un turist. Dar au venit și explicațiile. "Mereu sunt mulți în august. Și să nu uităm că din cauza destanțării fizice am fost nevoiți să îndepărtăm umbrelele și astfel numărul lor s-a reduc cu 25-30%", a argumentat administratorul unei plaje.

Doar patronii de restaurante se bucură de un sezon profitabil, până în acest moment. "Așteptam alți turiști, dar nu ne plângem. Problema e că sezonul a început târziu și nu știm cât va ține", a declarat proprietarul unui cocktail bar. Circa 2.5 milioane de oameni au decis să-și petreacă vacanța de vară în Bulgaria. Dintre aceștia, circa 1.7 milioane sunt cetățeni bulgari, iar restul vin din România, Polonia, Republica Cehă, Germania sau Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » Bulgarii sunt dezamăgiți de turiștii români: "Nu cumpără nimic. Insolvenți" | Ar fi preferat vizitatori mai bogați din vestul Europei