Antena Meniu Search
x

Certificatele digitale europene COVID, valabile şi în Turcia, Ucraina şi Macedonia de Nord, pentru turiştii români

Certificatul digital european COVID-19 va putea fi folosit de vineri şi în Turcia, Macedonia de Nord şi Ucraina, după ce Comisia Europeană a adoptat trei decizii de echivalare.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 19.08.2021, 15:23

Românii vor putea folosi certificatul COVID european şi pentru călătorii în Turcia, Ucraina şi Macedonia de Nord
Românii vor putea folosi certificatul COVID european şi pentru călătorii în Turcia, Ucraina şi Macedonia de Nord - Shutterstock

Comisia Europeană a adoptat trei decizii de echivalare pentru Macedonia de Nord, Turcia şi Ucraina. Asta înseamnă că ţările vor fi conectate la sistemul Uniunii Europene privind paşaportul COVID, iar cerificatele emise de aceste ţări vor fi de asemenea acceptate în statele membre, începând din 20 august.

Certificatul digital european COVID-19 este disponibil în România din data de 1 iulie 2021, fiind recunoscut la trecerea fontierelor din ţările Uniunii Europene pentru atestarea vaccinării, trecerii prin virus sau a unui rezultat negativ în urma unui test PCR.

Participarea Macedoniei de Nord, Turciei şi Ucrainei la programul digital european va facilita călătoriile turiştilor din aceste ţări în cadrul Uniunii Europene.

Comisarul european pe Justiţie, Didier Reynders, a declarat: "Sunt încântat să văd că lista ţărilor care implementează un sistem bazat pe certificatul digital european Covid-19 creşte şi că stabilim standarde internaţionale. Asta va ajuta la facilitarea călătoriilor în siguranţă, dincolo de graniţele Uniunii Europene".

Pe acelaşi subiect

Olivér Várhelyi. comisarul european pentru Vecinătate şi extindere, a subliniat la rândul său că "în timp ce luptăm împreună împotriva pandemiei, partenerii noştri sunt parte integrală a eforturilor de a deschide graniţele în siguranţă. Le spunem bun venit în sistemul certificatului digital Covid şi aşteptăm cu nerăbdare să conectăm şi alţi vecini cât de curând".

De unde se descarcă certificatul COVID

În România, certificatul COVID poate fi descărcat pe https://certificat-covid.gov.ro. Interfaţa aplicaţiei este intuitivă, iar în mai puţin de 10 paşi poate fi obţinut certificatul:

  • 1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
  • 2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.
  • 3. Se accesează butonul verde "Certificat nou".
  • 4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
  • 5. Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul "CNP", urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. Cetăţenii străini selectează opţiunea "Paşaport/Act de identitate" şi completează câmpurile care cuprind: "Ţara care a emis paşaportul", numărul "paşaportului sau al cărţii de identitate", iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
  • 6. În funcţie de categorie, se completează:
    • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
    • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
    • Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
    • Se apasă butonul "Salvează", iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
    • Ulterior, în secţiunea "Listă certificate" se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Ce valabilitate are certificatul digital Covid pentru cei vaccinaţi

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, la trecerea frontierelor din ţările Uniunii Europene vor fi recunoscute doar certificatele digitale ca documente care atestă vaccinarea, trecerea prin COVID-19 sau rezultatul negativ al unui test PCR. Tranzitarea frontierelor este posibilă şi fără existenţa acestor certificate, dar cu respectarea normelor naţionale de carantină din fiecare stat în parte.

"Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conţin un cod QR şi care pot fi eliberate foarte uşor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/", a transmis, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică. Certificatele de vaccinare au durata de valabilitate până la data de 30 iunie 2022. Certificatele pot fi eliberate în format digital iar pentru persoanele care nu au acces la certificate în format digital, primăriile, Direcțiile de Evidență ale Populației și Direcțiile de Sănătate Publică pot asista cetățenii pentru eliberarea certificatului în format letric.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Travel » Certificatele digitale europene COVID, valabile şi în Turcia, Ucraina şi Macedonia de Nord, pentru turiştii români