Antena Meniu Search
x

Video Cum arată o zi într-un sat tradițional din Kenya - întreaga comunitate este o singură familie, iar totul se împarte

Un tărâm exotic, o împletire armonioasă între deşert şi ocean, între tradiţie şi modernitate, pentru turişti Kenya e o experienţă a simţurilor. O ţară care vibrează istorie, de la marile oraşe, precum Mombasa şi Nairobi, la satele tradiţionale unde viaţa nu seamănă cu nimic din ce ştim noi. Ţările africane sunt o atracţie turistică atât pentru românii care vor să trăiască adrenalina unui safari, cât şi pentru cei care vor să lenevească pe unele din cele mai frumoase plaje ale lumii. 

de Adrian Obreja

la 07.12.2021, 20:04

Vezi și

5.500 de kilometri despart Bucureştiul de Mombasa. Călătoria începe la miezul nopţii. După doi ani de pandemie, ne îmbarcăm entuziasmaţi ca înainte de prima vacanţă de vară. Decolăm, casele se fac tot mai mici, avionul se înalţă până când zburăm deasupra norilor şi la picioarele noastre e o mare de albastru. La opt dimineaţa, ora locală, aterizăm pe pământ african, la Mombasa.

Al doilea oraş ca mărime al Kenyei, Mombasa, un melanj eclectic între nou şi vechi, miroase a ocean. Nu poposim aici. Ne îmbarcăm într-un autobuz care ne duce la 60 de kilometri de perla coastei kenyene, într-un sat tradiţional african. Pentru câteva ore, viaţa e o experienţă cum n-am mai trăit. Întreg satul este o singură familie. La propriu.

Oscar, ghid: Aici avem capul familiei, care are 90 de ani. Aici avem 75 membri. Toţi trăiesc împreună. Seara gătesc împreună, mănâncă în aceeași zonă. Ei împart totul. Aici totul este despre a împărți cu toți ceilalți. 

Viaţă animată în satele din Kenya

 E o permanentă forfotă. Traiul de zi cu zi nu lasă loc de trândăveală. Îmbrăcate în culori aprinse, într-un ritm perfect, înconjurate de copii, două femei fac făină din cereale. O muncă istovitoare, care e recompensată cu zâmbete şi mulţumiri la fiecare masă. Aici, rolurile se împart tradiţional: bărbaţii procură hrana, iar femeile o gătesc. Cele mai multe dintre mâncăruri se bazează pe nuci și lapte de cocos. Şi copiii au un rol de îndeplinit. Cel de elevi. Zi de zi, merg la şcoala care se află la câţiva kilometri de satul lor. 

Pe lângă lecţiile clasice în sala de clasă, elevii învaţă şi cum să cultive grădina şi cum să îngrijească fiecare plantă. Iar joaca afară nu lipseşte în nicio zi de şcoală. O lecţie pentru turişti: într-atâtea lipsuri, kenyenii răzbat. Zilele următoare lăsăm în spate lumea oamenilor şi ne aventurăm în cea a animalelor sălbatice, în safari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Travel » Cum arată o zi într-un sat tradițional din Kenya - întreaga comunitate este o singură familie, iar totul se împarte