Antena Meniu Search
x

Video Investiţie controversată în Mamaia. Şantier de 12.000 de metri pătraţi, până în buza apei: oficialii locali spun că e legal, deşi s-a folosit de legi din 2013

Plaja extinsă din Mamaia e un mare şantier din cauza unei investiţii controversate. Pe 12.000 de metri pătraţi de nisip s-au făcut săpături până în buza apei pentru trei piscine îngropate. Pe pancartă, însă, scrie că în zonă se fac doar lucrări de amenajare a plajei. Autorităţile locale spun că investiţia e legală, deşi a fost aprobată în baza regulilor din 2013, când plaja nu era nici măcar extinsă. 

de Redactia Observator

la 08.05.2024, 20:45

Vezi și

Aşa arată un şantier controversat pe una dintre cele mai cunoscute plaje de pe litoral: ce scrie în acte pare că nu se regăseşte în realitate. Se întâmplă în staţiunea Mamaia unde se construiește un complex uriaș cu piscine şi baruri. Investitorul a concesionat peste 30.000 de metri pătraţi de plajă şi a început deja să sape pe o suprafaţă de 12.000 pentru viitoarele construcţii. Oamenii sunt revoltaţi de peisaj.

Turist: Am văzut plaje afară, pe plajă nu este nicio imixtiune de construcţie, nimic. Am fost şi în Miami, la Lido din Italia. Plaje largi, ample, aerisite. 

Turist: Am fost la plajă şi în Grecia, Turcia, Albania, așa ceva nu vezi. Nu vezi aşa ceva! 

Șantierul are autorizație de construire de la Primăria Constanţa. Scopul declarat: amenajarea plajei. 

Pe acelaşi subiect

Doru Iordache, reprezentant primăria Constanța: Autorizaţia de construire e conform PUZ-ului din Mamaia şi are toate avizele. 

Doar că documentul se bazează pe un plan urbanistic de acum 11 ani.

Doru Iordache, reprezentant primăria Constanța: Reglementările urbanistice după care s-a dat autorizaţia sunt din puz-ul vechi. E valabil ăla din 2013, ce este aşa greu.

Reporter: Dar cel din 2013, în zona în care s-a construit acum, este zonă marină. I s-a dat autorizaţie de construire în apă? 

Doru Iordache, reprezentant primăria Constanța: Ce zonă marină...?

Între timp, plaja a fost extinsă 

Hristu Uzun, director Apele Romane Dobrogea: Suprafeţele de plajă rezultate în urma lucrărilor de combatere a eroziunii nu sunt reglementate din punct de vedere urbanistic. 

Doru Iordache, reprezentant primăria Constanța: V-a plimbat cu discuţia în viitor care nu influenţează cu nimic prezentul. 

Emil Tatu, avocat: În măsura în care PUZ-ul din 2013 nu reglementa întreaga suprafaţă pentru care s-a cerut această auztorizaţie de construire nu arată foarte bine. În condițiile în care s-a emis o autorizaţie pt un puz pt o anumită lățime de plajă dar restul construcției se află cumva în apă, potrivit acelui vechi puz, nu pare să fie în regulă. 

Într-un răspuns pentru Observator, Ministerul Mediului confirmă neregulile. Pe ambele plaje sunt posibile construcțiile uşoare, amplasarea șezlongurilor, a umbrelelor sau dușurilor, chiar și a terenurilor de sport ori locurilor de joacă pentru copii. Diferența majoră între regulile celor două zone este că numai pe plaja veche pot fi construite piscine semiîngropate.

La prima vedere, toate săpăturile pentru piscine ...sunt pe plaja nouă. 

Sorin Belu, ONG Baricada Verde: Permis pe plajă este să faci construcţii usoare. Nicidecum ceva care să dăinuiască cum am văzut aici s-a pus piatră, s-a săpat foarte mult în plajă. Pe lângă pietre am văzut şi beton. 

Adrian Bîlbă, doctor în științe: Nu e în regulă să torni beton, nu e în regulă să ieși prea aproape de mal. Dacă venim cu construcţiile nu facem decât să înrăutăţim situația. În sensul că venim ft aproape cu decorul antropic și nu mai lăsăm spațiul pt echilibrare naturală. 

Andrei Coşuleanu, reprezentant ONG Act for Tomorrow: Vorbim despre o zonă de plajă nouă, creată printr-un proiect european. În momentul de faţă, Romania are un mare risc, acela de a pierde garanţia lucrărilor pt tot ce inseamna litoralul românesc în zona Mamaia. 

Investiţia îi aparţine fostului deputat Constantin Alin Bucur, fiul fostului patron din fotbalul românesc Costel Bucur. Omul de afaceri a concesionat bucata de plajă pentru o perioadă de 2 ani pentru investiţia care se ridică la mai bine de 7 milioane de euro.

Afaceristul spune că lucrările sunt legale: "Nu există pic de beton. Batem patru recorduri mondiale. Cea mai mare piscină pe plajă făcută din structură de lemn cu mozaic şi într-o lună. Păi nimeni în lume nu a făcut aşa ceva. Ăia în Dubai, în deşert au făcut. Eu am totul construit în aşa fel încât să pot să le demontez când vreau."

Acum, instituțiile promit verificări pentru a vedea dacă șantierul de pe plajă respectă sau nu legea.

"Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcţii au anunțat că vor face controale pe șantierul din Constanța. Vor trimite acolo inspectorii din teritoriu pt a verifică dacă este respectată sau nu autorizația de construire emisă de primărie", transmite Andreea Milea, reporter Observator.

În plus, potrivit legii, este interzisă îngrădirea suprafeţelor de plajă închiriate sau aplicarea unor restricţii de acces sau liberă circulaţie a turiştilor. Lărgirea plajelor din Mamaia a costat peste 800 de milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Evenimente » Investiţie controversată în Mamaia. Şantier de 12.000 de metri pătraţi, până în buza apei: oficialii locali spun că e legal, deşi s-a folosit de legi din 2013