Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Oierii, pregătiți să urce cu turmele pe creste, în Transhumanță. Tradiția milenară, devenită UNESCO, e pe cale de a se pierde

Oieri din totă ţara s-au întâlnit la poale de munte înainte să urce cu turmele pe creste. Transhumanța sau migraţia periodică a păstorilor și turmelor este o tradiţie milenară, intrată în patrimoniul UNESCO, pe care ne luptăm să o păstrăm. Oamenii din mai multe zone istorice şi-au etalat cu mândrie costumele populare, spre încântarea turiştilor. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 19.05.2024 , 20:39

De aproape 60 de ani, în Novaci, e sărbătoare când ciobanii se pregătesc de transhumanţă. Călare, câțiva oieri au deschis parada celor mai frumoase costume populare. Fiecare ansamblu a oferit un spectacol pe cinste în plină stradă.

Moldova, Banatul, Maramureșul şi Ținutul Pădurenilor s-au întrecut în costume şi tradiţii. Dar la fel de apreciate au fost şi porturile din ţările vecine. 

Şi lupta pentru a păstra o tradiţie milenară continuă. Mitică este un cioban care merge în transhumanță. Găsește greu alţi ciobani pe care să-i ia cu el la munte, așa că e nevoit să meargă el pe Transalpina cu turmele.  

Vezi și
  • Mitică Ciorogaru, oier: Transhumanța doar local, munte și pe aici, sezonier.
  • Reporter: Când plecăm cu oile la munte?
  • Mitică Ciorogaru, oier: Sperăm cat de repede. Doar să se ia un pic zăpada. 
Pe acelaşi subiect

Localitatea Novaci a fost inclusă recent în ruta turistică Drumurile transhumanței

  • Elena Basarabă, director Casa de Cultură Novaci: Este regională această rută. Intenționăm să contribuim, să o facem națională și, de ce nu, europeană. Ne dorim un festival de obiceiuri păstoresti, cu animale, nu avem așa ceva. Avem obicei cu tocanul, acum vrem și cu transhumanță.

Migrația periodică a păstorilor și a turmelor a fost inclusă, anul trecut, și pe lista patrimoniului imaterial UNESCO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Oierii, pregătiți să urce cu turmele pe creste, în Transhumanță. Tradiția milenară, devenită UNESCO, e pe cale de a se pierde