Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Povestea fabuloasă a Catincăi Tăbăcaru, o româncă ce descoperă artiști talentați, după ce a cutreierat lumea

La 9 ani a emigrat în Canada, la 25 de ani a devenit avocat în procesul Genocidului din Rwanda, apoi a deschis o galerie de artă în New York. Este povestea fabuloasă a unei românce care, după ce a cutreierat lumea, a decis să se întoarcă acasă. Misiunea vieţii ei este acum să descopere artişti români talentaţi şi să le facă operele cunoscute.

Ana Maria Gheorghe
de Ana Maria Gheorghe

la 19.05.2024 , 19:54

E o imagine nouă pentru România. Abia de anul trecut avem în Bucureşti un târg de artă contemporană, aşa cum se întâmplă demult în alte capitale ale lumii. Responsabilă pentru asta este Catinca Tăbăcaru. O femeie care a trăit mai multe vieţi. 

  • Catinca Tăbăcaru, curator de artă contemporană: M-am născut în România, m-am mutat cu familia în Canada şi am ajuns în California la facultate. După care am făcut dreptul în North Carolina şi în Italia. 

A devenit avocat şi, la numai 25 de ani, a fost aleasă de ONU, alături de alţi 34 de tineri din toată lumea, să ancheteze genocidul din Rwanda, la Tribunalul Internaţional.

Vezi și
  • Catinca Tăbăcaru, curator de artă contemporană: Să vorbeşti despre genocid, să stai în spaţiul ăla şi în sentimentele alea are un efect pe tine. Am vrut să trăiesc altă viaţă. Una mai creativă. 
Pe acelaşi subiect

Catinca Tăbăcaru s-a hotărât să-şi urmeze pasiunea pentru artă şi, în 2014, a deschis la New York o galerie cu nume românesc

A fost o alegere să se întoarcă în România. Una pe care o reînnoieşte în fiecare zi. 

  • Catinca Tăbăcaru, curator de artă contemporană: Ştiu că nu e asta părerea românului. E cel mai cool loc să trăieşti azi. E cel mai vibrant, se întâmplă lucuri, poţi să faci orice! În România poţi să ai o idee şi s-o îndeplineşti.

Iar ideea ei a fost să organizeze pentru prima oară un târg unde să aducă laolaltă artişti şi iubitori de artă contemporană. Weekendul acesta a avut loc cea de-a doua ediţie, la care au participat 20 de curatori din 10 ţări şi aproape 90 de artişti. Catinca îţi poate vorbi ore în şir, cu aceeaşi pasiune, despre fiecare. 

  • Catinca Tăbăcaru, curator de artă contemporană: Marta Mattioli, care este o artistă super interesantă. Foarte tânără, are 25 de ani Marta! Dar uitaţi cum lucrează! 

O astfel de piesă se poate vinde cu câteva zeci de mii de euro. Iar piaţa de artă contemporană e în creştere. E doar unul dintre motivele pentru care Catinca Tăbăcaru nu regretă nicio clipă că a ales România. 

  • Catinca Tăbăcaru, curator de artă contemporană: Eu nu mă simţeam în siguranţă să-mi cresc copilul la New York. În România, tot ce mănâncă e crescut la 20 de kilometri. Primim ouă în fiecare săptămână de la ţară, nu am avut niciodată o experienţă violentă în România, este curat... 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Povestea fabuloasă a Catincăi Tăbăcaru, o româncă ce descoperă artiști talentați, după ce a cutreierat lumea