Antena Meniu Search
x

Video Un investitor s-a apucat să facă un proiect grandios pe litoral, dar jumătate de şantier e în zonă protejată şi nu are aprobare. "Nimeni în lume nu a făcut aşa ceva"

Povestea piscinelor din staţiunea Mamaia se complică de la o zi la alta. Dacă jumătate din şantier a fost aprobat în acte, în apă, cealaltă jumătate este fix peste un sit arheologic subacvatic şi în zonă protejată. Aşa că şantierul pe care încă se lucrează are nevoie de aprobare de la ministerul Culturii, aviz pe care Primăria Constanţa nu l-a cerut înainte să emită autorizaţia de construire. În plus, toate săpăturile ar fi trebuit supravegheate de un arheolog, spun cei de la Cultură. 

de Redactia Observator

la 10.05.2024, 19:40

Vezi și

Sunt imaginile surprinse de oamenii care locuiesc în zonă. Pe șantierul viitorului complex de lux din Mamaia, lucrările sunt în toi.

Cealaltă jumătate a şantierului este o porţiune de plajă protejată prin lege

Între timp, situaţia se complică şi mai mult. După ce Observator a arătat că jumătate de şantier este construit, în acte, pe apă, potrivit planului urbanistic zonal dinainte de lucrările de înnisipare, noile informații arată că cealaltă jumătate este pe o porțiune de plajă protejată prin lege. 

Laura Tudosie - arhitect Direcţia de Cultură: O parte din lucrări sunt in zona de protecţie a sitului arheologic subacvatic care se află pe platforma continentală a mării negre. 

Pe acelaşi subiect

În evidenţele Ministerului Culturii, acest sit arheologic are încadrare la clasa întâi. Deci, de importanță majoră.

Mai mult, Hotelul Rex, care este la doar câțiva pași, este clasificat ca monument istoric de arhitectură de valoare națională. 

Laura Tudosie - arhitect Direcţia de Cultură: Conform planului, limitei acestei zone de protecţie, lucrările despre care discutăm se situează pe plajă în zona de protecţie a hotelului, a monumentului istoric și ar fi fost corect ca lucrările respective să fie avizate și la direcţia judeţeană pentru cultură. Adică, prin certificatul de urbanism să se fi cerut avizul nostru. 

Reprezentantul Primăriei spune că actul nu era necesar. Motivul: exista deja un aviz pentru extinderea plajei. 

Doru Iordache, reprezentant primăria Constanța: Avizul... nu ştiu, probabil că... dacă dânşii aşa consideră, mă rog. Alea sunt nişte construcţii provizorii, nu sunt construcţii definitive. Sunt nişte construcţii uşoare, demontabile şi oricând, în minimum de timp, se aduce terenul la situaţia anterioară.

Reacţia investitorului: "Facem totul legal"

Într-o discuție cu reporterul Observator, investitorul Alin Bucur, susţine că lucrarea chiar dacă provizorie și demontabilă va depăși luxul celor mai exclusiviste plaje din lume: "Facem totul legal. Batem patru recorduri mondiale. Cea mai mare piscină pe plajă făcută din structură de lemn cu mozaic. Păi, nimeni în lume nu a făcut aşa ceva. Ăia în Dubai, în deşert au făcut. Când va fi gata, să vină tot ăia care au dat cu pietre în mine să spună."

Surse Observator spun că la Inspectoratul de Stat în Construcţii au ajuns zeci de sesizări cu privire la şantierul din statiunea Mamaia. 

Cu toate astea, conducerea instituţiei a anunţat ca va face controale abia după ce a primit întrebările redacţiei Observator. În cazul în care se va constata că șantierul nu respectă legea, inspectorii ISC pot suspenda lucrările și pot sesiza Prefectura.

Silviu Coșa  - prefectul Constanței: Instituţia prefectului are capacitatea asigurată de lege de a solicita instantei de contencios adm anularea autorizaţiilor de construire si chiar suspendarea acestora pana la solutionarea definitiva a cauzei, dar numai ca urmare a sesizărilor făcute de Inspectoratul de Stat în Construcţii. 

Autorizaţia de construire a fost eliberată la finalul lunii martie. După câteva zile, inspectorii de la Apele Române au făcut un control. Investitorul, însă, nu i-a lăsat să intre pe şantier, pe motiv că a plouat și bătea vântul prea tare. Acum, Apele Române transmit că analizează situaţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Evenimente » Un investitor s-a apucat să facă un proiect grandios pe litoral, dar jumătate de şantier e în zonă protejată şi nu are aprobare. "Nimeni în lume nu a făcut aşa ceva"