Antena Meniu Search
x

Ucrainenii îşi riscă viaţa şi fug din ţară, de teama înrolării. Mulţi, însă, sfârşesc pierduţi în munţi, înecaţi sau chiar împuşcaţi

Război în Ucraina. Tot mai mulţi cetăţeni ucrainieni îşi riscă viaţa ca să ajungă în ţara noastră. Fenomenul care a început odată cu războiul din Ucraina, a luat amploare anul acesta şi face din ce în ce mai multe victime, rătăcite la graniţele noastre, în munţi dar şi pe ape. Asta după ce Zelenski a semnat legea care reduce vârsta de încorporare în armată de la 27 la 25 de ani. Contrabandiștii au profitat de situaţie şi i-au stors de bani pe dezertori, cu promisiunea că îi vor duce neobservaţi în România.

de Redactia Observator

la 26.04.2024, 09:28

Vezi și

Numărul cetăţenilor ucraineni, care trec frontiera spre România, a crescut, de la începutul anului, într-un ritm alarmant. Tot mai mulţi îşi pun, acum, viaţa în pericol pentru a evada din ţara natală, iar unii sfârşesc pierduţi în munţi, înecaţi sau chiar împuşcaţi.

Iulia Stan, Poliţia de Frontieră Română: Doar la graniţa Maramureşului cu Ucraina, în acest an, au fost depistaţi 750, dublu în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. 17 cetăţeni ucrainieni care au fost depistaţi fără semne vitale, atât pe malul românesc al râului Tisa, cât şi în Munţii Maramureşului. 

Majoritatea victimelor sunt tineri până în 30 de ani şi asta pentru că preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a semnat legea care reduce vârsta de încorporare în armată de la 27 la 25 de ani. De teama de a fi înrolaţi, în condiţiile în care forţele armate ucrainene rămân fără oameni în faţa invaziei ruse, au plecat să îşi caute libertatea la noi în ţară.

Cum profită contrabandiştii de pe urma disperării ucrainenilor

Dan Benga, șef Salvamont Maramureş: Vin foarte slab echipaţi, de multe ori în pantofi sport de pânză sau cu cizme de gumă. Pe perioada iernii au fost situaţii în care, în proporţie de 90% cetăţeni ucrainieni, erau în hipotermie avansată, aveau probleme medicale. 

Contrabandiștii au profitat de situaţie şi s-au reprofilat, de la trafic ilegal de ţigări. la trafic de vieţi. Călăuzele care îi aduc pe cetăţenii ucraineni în România, spun surse Observator, le cer 4.000 de euro doar să ajungă în ţară. Realitatea este alta, deoarece când ajung la graniţă, le cer să mai scoată din buzunare aproape 2.000 de euro, în caz contrar anunță grănicerii. Iar dacă cei care fug sunt prinși, ajung direct pe front, în prima linie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii îşi riscă viaţa şi fug din ţară, de teama înrolării. Mulţi, însă, sfârşesc pierduţi în munţi, înecaţi sau chiar împuşcaţi