Antena Meniu Search
x

Şlagărul de propagandă al lui Kim Jong Un a devenit viral pe TikTok. Mesajul periculos din spatele versurilor

Luna trecută, Coreea de Nord a lansat un cântec de propagandă în care apar cetăţeni nord-coreeni, de la copii la artişti şi personal medical, care cântă vioi versurile care-l elogiază pe liderul nord-coreean: "Să cântăm, Kim Jong Un, marele conducător" şi "Să ne mândrim cu Kim Jong Un, un tată iubitor". La două săptămâni de la lansare, melodia a cucerit TikTokul, scrie BBC.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 07.05.2024, 10:45

Şlagărul de propagandă al lui Kim Jong Un a devenit viral pe TikTok. Mesajul periculos din spatele versurilor
Şlagărul de propagandă al lui Kim Jong Un a devenit viral pe TikTok. Mesajul periculos din spatele versurilor - Profimedia Images

Melodia de propagandă s-a răspândit rapid în mediul online, devenind virală pe TikTok, printre utilizatorii Generaţiei Z, atraşi de ritmurile "synthy-electro pop". Cei mai mulţi nu înţeleg semnificaţia versurilor care-l laudă pe dictatorul care a jurat să "anihileze complet SUA" și a lansat zeci de rachete balistice, în timp ce ţara sa se confruntă cu o criză alimentară de proporţii biblice.

"Este doar o melodie foarte bună", spun utilizatorii de TikTok. "Taylor Swift nu se aștepta să detronată imediat după lansarea noului ei album", a glumit un fan online. "Acest cântec este fenomenal, merită un Grammy", acestea sunt doar câteva dintre comentariile de la filmuleţele încărcate pe aplicaţie. Dar linia melodică "veselă, uşor de cântat" ascunde un detaliu sinistru, spun experții.

"Tatăl prietenos" este cel mai recent dintr-o serie de cântece propagandistice produse în ultimii 50 de ani în Coreea de Nord. În ciuda unei tente sovietice, unii dintre tinerii Gen Z îl compară cu fenomenul suedez Abba. Phenianul apelează la conceptul de comercial doar pentru a-şi promova propaganda. Nu este loc pentru formulări abstracte sau pentru un ritm prea complicat, explică Alexandra Leonzini, cercetătoare în cadrul Universităţii Cambridge.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pericolul din spatele versurilor de propagandă

Liniile melodice trebuie să fie simple, accesibile, ceva ce oamenii pot înțelege ușor. Melodiile trebuie, de asemenea, să fie cântate într-o gamă vocală accesibilă majorității oamenilor. Populaţia nu poate ține pasul cu artificii vocale, mai spun specialiştii. Rareori transmit emoții, în schimb, mizează pe motivarea și "educarea" oamenilor.

Nu există nicio toleranță pentru libertatea artistică în Coreea de Nord. Este ilegal pentru muzicieni, pictori sau scriitori să producă lucrări "de dragul artei". "Toată producția artistică în Coreea de Nord trebuie să servească educației de clasă a cetățenilor și, mai exact, să-i educe în privința motivelor pentru care ar trebui să simtă un sentiment de recunoștință, un sentiment de loialitate față de partid", explică Alexandra Leonzini. Phenianul crede în "teoria semințelor", adaugă ea, potrivit căreia fiecare operă trebuie să conțină o sămânță ideologică, un mesaj care este apoi răspândit în masă prin artă. Muzica este una dintre cele mai puternice unelte ale regimului.

Nu este primul cântec dedicat lui Kim Jong Un. Dar există o schimbare semnificativă de vocabular. În noul cântec, liderul nord-coreean este numit "tată" și "marele" - termeni rezervați primului lider al Coreei de Nord, bunicului său Kim Il Sung. Kim Jong Un a fost numit "Marele Succesor" când a preluat puterea, în 2012, după moartea tatălui său Kim Jong Il.

Acum, după mai bine de un deceniu, analiștii cred că noua direcţie a propagadei ar putea fi un semn că dictatorul nord-coreean îşi întărește imaginea ca "lider suprem" al Coreei de Nord. Recent, el a înlocuit versurile unui alt cântec de propagandă, schimbând "tatăl nostru Kim Il Sung" cu "tatăl nostru Kim Jong Un". Acest lucru nu poate însemna decât că Kim Jong Un semnalează o schimbare spre afirmare politică, îndepărtându-se de abordarea predecesorilor săi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Şlagărul de propagandă al lui Kim Jong Un a devenit viral pe TikTok. Mesajul periculos din spatele versurilor