Antena Meniu Search
x

Furie printre ucrainenii din Polonia. Kievul a blocat reînnoirea pașapoartelor pentru a forţa întoarcerea bărbaţilor în ţară

Război în Ucraina. Guvernul ucrainean a interzis eliberarea de pașapoarte în străinătate bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. De acum înainte, aceștia vor putea obține  documentele doar dacă se întrorc în ţară. Este o încercare de a-i forța să se întoarcă acasă pentru a creşte numărul de trupe. Sute de ucraineni furioşi s-au înghesuit miercuri la un birou de eliberare a pașapoartelor din Varșovia, relatează AFP. Cel puţin 860.000 de bărbaţi ucraineni adulţi sunt în UE, potrivit datelor oficiale. 

de Redactia Observator

la 25.04.2024, 14:05

Bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani care trăiesc peste hotare nu vor putea să obţină sau să-şi reînnoiască paşapoartele decât dacă se întorc în ţară, potrivit unui decret al guvernului de la Kiev. Excepţie fac bărbaţii care au dreptul de a trece granița în timpul legii marțiale. 

Guvernul ucrainean a publicat miercuri un text potrivit căruia Kievul nu va mai elibera paşapoarte în străinătate bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, o nouă regulă al cărui cadru de aplicabilitate nu este deocamdată foarte clar, scrie AFP. 

În contextul în care Ucraina se confruntă cu un deficit de soldaţi, guvernul de la Kiev încearcă o întoarcere forţată acasă a barbaţilor. Ar fi vizaţi cei au trecut ilegal frontiera, fie cu documente de scutire militară obţinute fraudulos, fie clandestin. Sute de ucraineni furioşi s-au strâns miercuri în faţa un birou pentru paşapoarte la Varşovia, după decizia Kievului de a suspenda o parte a serviciilor consulare

Parlamentul Ucrainei a adoptat pe 11 aprilie legea privind mobilizarea care prevede o înăsprire a regulilor pentru bărbaţii ucraineni din afara ţării. Mai exact pentru a beneficia de servicii consulare bărbaţii trebuie să se înscrie în registrele armatei ucrainene pentru a putea primi ordine de înrolare.

Pe acelaşi subiect

Legea a fost promulgată de preşedintele Volodimir Zelenski pe 14 aprilie şi va intra în vigoare pe 18 mai 2024. Între timp, ucrainenii din străinătate au luat cu asalt serviciile de pașapoarte de la consulate, misiuni diplomatice sau ambasade pentru a-şi reînnoi cât mai repede documentele.

În acest context, pe 23 aprilie Ucraina a anunţat că a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate cu excepţia celor necesare pentru revenirea în Ucraina. Decretul oficial al guvernului de la Kiev a fost publicat miercuri, 24 aprilie. 

Furie printre ucrainenii din Polonia

"Faptul că locuieşte peste hotare nu scuteşte un cetăţean de îndatoririle lui către patria mamă", a scris pe X ministrul de externe, Dmitro Kuleba. Decizia guvernului de la Kiev este considerată un efort de a-și consolida armata în timp ce soldații se luptă să oprească înaintarea ruşilor pe front, comentează AFP.

Ucraina a blocat reînnoirea pașapoartelor pentru bărbaţii din afara ţării

Sunt sute de mii de ucraineni sunt stabiliţi în Polonia, atât ca refugiați, cât şi ca imigranţi iar în rândul multora decizia Kievului a declanşat furie.

"Aceasta este o luptă împotriva oamenilor care fug de armată" a declarat Maksym, un șofer de camion în vârstă de 38 de ani. El este unul dintre zecile de oameni care au venit să-şi ridice paşaportul, dar nu mai poate. "Nu suntem întrebați din ce motive am plecat în străinătate... De ce sunt un fugar dacă am plecat legal în străinătate?" a declarat el pentru AFP.

Unii au spus că au petrecut toată noaptea la coadă. Agenția care emite pașapoarte rezidenților ucraineni din Varșovia a dat vina pe o "eroare tehnică", nu pe noua directivă de la Kiev. În aglomeraţia de miercuri de la biroul de pașapoarte a izbucnit şi o ceartă. Mai multe femei au acuzat un grup de bărbați că au blocat intrarea și nu i-a lăsat pe restul să depună cereri.

"Statul m-a pus într-o situație din care nu am nicio ieșire" a declarat pentru AFP Pavlo Lyashenko, un antreprenor ucrainean, de 35 de ani, stabilit în Varşovia. El a povestit că a primit un SMS prin care era anunţat că pașaportul său este gata, dar crede că documentul i-a fost blocat acum. "Ușile sunt blocate. Le este frică că, dacă intru înăuntru, nu voi pleca până nu voi primi pașaportul. Știu că este acolo", a spus Lyashenko. 

El a spus că a părăsit Ucraina cu mult înainte de începerea războiului și că acum își face griji că va ajunge într-o zonă gri legală, în străinătate, fără pașaport valabil. "Cred că statul nostru pur și simplu îi obligă pe oameni până la punctul în care toți va trebui să facem asta", a spus el.

Ambasadorul Ucrainei în Polonia, Vasyl Zvarych, a declarat pentru AFP că "toate cererile depuse la oficiile consulare ale Ucrainei înainte de 23 aprilie... vor fi procesate integral, iar acestor persoane le vor fi eliberate pașapoartele". Consulatul a primit marţi "o mulțime de cereri", a mai spus el. Ministerul de Externe a declarat că suspendarea serviciilor consulare este o măsură temporară necesară pentru "rezolvarea problemelor tehnice" legate de implementarea noii legi a mobilizării. 

Bogdan, un șofer de camion de 27 de ani, a povestit că a condus 700 de km ca să-şi ridice paşaportul, dar nu mai poate. "Am condus 700 de kilometri pentru a-mi lua pașaportul, deoarece am primit un mesaj text că îl pot ridica...Nimeni nu-mi dă pașaportul. Care sunt următorii noștri pași? Ce trebuie să facem pentru a primi documentele pe care le-am plătit?" a întrebat el. 

Polonia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării

Ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că Polonia este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării, după decizia Kievului de a nu le mai oferi servicii consulare, 

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a calificat drept incorectă situaţia bărbaţilor ucraineni aflaţi peste hotare în timp ce conaţionalii lor luptă pe front. Aceste declaraţii au fost primite cu înţelegere de Polonia.

''Nu mă miră deloc că autorităţile ucrainene fac totul pentru a trimite soldaţi pe front. Noi sugerăm de mult timp să putem ajuta partea ucraineană să se asigure că persoanele supuse serviciului militar obligatoriu merg în Ucraina'', a declarat joi ministrul polonez Kosiniak-Kamysz pentru postul de televiziune Polsat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Furie printre ucrainenii din Polonia. Kievul a blocat reînnoirea pașapoartelor pentru a forţa întoarcerea bărbaţilor în ţară