Antena Meniu Search
x

(P) Ce trebuie să faci ca să înregistrezi oficial decesul unei persoane?

Decesul unei persoane dragi aduce cu sine nu doar sentimente puternice, ci și îndatoriri pentru cei rămași în urmă, care trebuie să se ocupe de procesul funerar și să-și îndeplinească toate obligațiile legale cu privire la un astfel de eveniment, ca de exemplu, înregistrarea decesului în condicele autorităților.

de Redactia Observator

la 18.01.2023, 12:04

Primul pas pe care trebuie să-l faci după ce te-ai despărțit de cineva drag este să anunți medicul de familie sau o firmă de servicii funerare care să trimită la locul unde s-a produs evenimentul un medic cu drept de liberă practică ce va consta decesul și va identifica persoana în cauză pe baza cărții sale de identitate. Medicul care constă decesul va întocmi un act constatator cu ajutorul căruia poți să înregistrezi decesul mai departe la autorități.

Înregistrarea unui deces se poate face, în funcție de caz, la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau la ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ-teritoriale în raza căreia s-a produs evenimentul.

Informații importante pe care trebuie să le cunoști pentru înregistrarea unui deces

Declararea unui deces se poate face în termen de trei zile de la data la care o persoană a încetat din viață. De exemplu, dacă o persoană a decedat în prima zi a lunii, decesul acesteia poate fi înregistrat, fără a fi necesară nicio aprobare în acest sens, până pe data de 4 a lunii în curs, inclusiv.

Dacă decesul s-a produs ca rezultat al unui accident, are cauze violente sau reprezintă o sinucidere, ori dacă este vorba de un cadavru identificat la mai multe zile după moarte, atunci decesul se va înregistra în termen de trei zile de la data la care a fost eliberat certificatul medical constatator. De asemenea, în astfel de situație mai este necesară și dovada decesului eliberată de către poliție sau parchet, dovadă prin care persoana care înregistrează decesul demonstrează că a înștiințat una din aceste autorități în legătură cu fapta întâmplată.

Există și situații în care termenele prezentate mai sus sunt depășite și atunci actul de deces se mai poate realiza doar cu aprobarea parchetului, iar persoana care întocmește declarația de deces trebuie să prezinte și motivele întârzierii.

Ce fel de acte îți sunt necesare pentru înregistrarea unui deces?

Decesul unei persoane poate fi declarat de unul din membrii familiei acesteia sau dacă nu există nicio persoană din familie care să-și fi asumat această sarcină, de către un medic din unitatea unde s-a produs decesul sau de către o altă persoană care are cunoștință despre acest eveniment. 

Pentru declararea unui deces, un act absolut esențial care trebuie prezentat autorităților este certificatul medical constatator al decesului în original și copie, la care se adaugă documentul de identitate al persoanei decedate în original și copie, certificatul său de naștere și cel de căsătorie dacă este cazul în original și copie și cartea de identitate a declarantului, în original și copie. De asemenea, dacă este vorba de un cadru militar, se depune și documentul de evidență militară pentru persoanele cu vârste de sub 60 de ani.

În situația în care persoana care declară decesul nu poate prezenta certificatele persoanei decedate sau actul de identitate al acesteia, atunci este necesară declararea în scris a motivelor pentru care aceste date lipsesc, precum și datele de stare civilă înscrise în documentele respective.

Cum să procedezi atunci când te confrunți cu decesul unei persoane dragi?

Înregistrarea decesului persoanei trecute în neființă este doar una din obligațiile tale în calitate de rudă care și-a luat asupra sa sarcina pregătirii celui drag pentru ultimul drum. Dar există multe alte lucruri pe care le ai de îndeplinit și ca să-ți fie mai ușor, cel mai bine ar fi să colaborezi de la început cu o agenție de pompe funebre profesională. 

Pe lângă faptul că te va îndruma exact și îți va spune Cum trebuie să procedezi atunci când moare cineva drag?, o astfel de firmă se va ocupa în locul tău de multe aspecte ce țin de organizarea înmormântării, ținând cont chiar și de cele mai mici detalii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Advertoriale » (P) Ce trebuie să faci ca să înregistrezi oficial decesul unei persoane?