Antena Meniu Search
x

Curs valutar

(P) Obiceiuri funerare explicate pe înţelesul tuturor

Organizarea unei înmormântări nu este niciodată o misiune ușoară, pentru că timpul este scurt și trebuie să te ocupi de obținerea actelor și autorizațiilor necesare, de respectarea ultimei dorințe a celui care a părăsit această lume, și multe alte detalii care pot fi imposibil de dus la bun sfârșit. Mai ales că durerea sufletească este una imensă, și mai degrabă ai vrea să ai timpul necesar pentru a-ți lua un ultim rămas bun așa cum se cuvine, nu să alergi după 1000 de lucruri deodată. De aceea, să apelezi la o firmă de firmă de pompe funebre profesionistă nu mai este demult o fiță, ci o adevărată necesitate.

de Redactia Observator

la 22.11.2022 , 12:52

Un ultim drum decent, plin de dragoste și respect

În semn de prețuire, dragoste și respect față de cel decedat, organizarea unei înmormântări corecte este un gest firesc. Cu toate acestea, nimeni nu are cum să cunoască toate obiceiurile și procedurile care sunt necesare în acest sens. Ajutorul dat de profesioniștii agenției funerare cu care ai ales să colaborezi este neprețuit în acest sens.

Ei pun la dispoziția ta mai multe pachete funerare din care poți alege pe cel care răspunde cel mai bine cerințelor tale, din toate punctele de vedere. Multe dintre acestea se găsesc și pe site-ul servicii funerare, dar mai multe amănunte în acest sens găsești tot la personalul firmei respective.

Articolul continuă după reclamă

Organizarea priveghiului și a înmormântării presupune, printre altele, și respectarea anumitor obiceiuri, iar pe cele mai cunoscute dintre aceste practice funerare ți le vom prezenta și noi pe scurt, în rândurile de mai jos.

Spovedania și împărtășirea înainte de moarte

Nu sunt obligatorii, dar dacă tu sau cel care a încetat din viață sunteți persoane religioase, atunci nu trebuie să neglijați acest aspect. În plus, dacă nu vei refuza această ultimă dorință a persoanei aflate pe moarte, și tu te vei simți mult mai bine, pentru că ai făcut ce ți-a stat în puteri pentru ca aceasta să fie mai împăcată.

De ce se trag clopotele?

Moartea unei persoane presupune și anumite ceremonialul religioase sau obiceiuri care trebuie respectate. Astfel, printre cele mai cunoscute, dar nu de toată lumea înțelese, este și obiceiul de a se trage clopotele. Este un obicei rămas din străbuni, pentru că în acest fel se aducea și la cunoștința celorlalți membri ai comunității că unul dintre ei a părăsit această lume. De asemenea, sunetul clopotului reprezintă un fel de chemare la rugăciune a celor rămași în urmă, care trebuie să se roage pentru sufletul celui decedat.

Cum trebuie așezat în sicriu trupul decedatului?

Chiar dacă de aceasta se va ocupa personalul de la firma de pompe funebre, după ce a terminat cu toaletarea, îmbrăcarea și îmbălsămarea corpului, trebuie și tu să știi că acesta trebuie așezat cu fața spre Răsărit. Explicația pentru acest gest se regăsește tot în simbolistica religioasă. Astfel, se spune că atunci când s-a întrupat pe pământ, Mântuitorul Iisus Hristos a venit dinspre Răsărit, și tot din această parte va avea loc și cea de-a doua venire a Sa. Prin urmare, atunci când corpul decedatului se depune în sicriu cu fața spre Răsărit, ar simboliza credința într-o viață mai bună, după moarte. Chiar și pânza albă cu care este acoperit trupul acestuia simbolizează faptul că sufletul celui decedat este acum sub acoperământul sau protecția divinității.

Când are loc înmormântarea

Majoritatea românilor sunt creștini ortodocși, așa că ne vom referi strict la cazul lor. În mod normal, slujba înmormântării și depunerea sicriului cu trupul celui decedat în criptă se face după trei zile de la deces. Uneori însă poate dura ceva mai mult, în funcție de anumite situații speciale. Cu ocazia înmormântării se face și prima pomenire pentru cel răposat.

De ce este nevoie pentru organizarea unei înmormântări

De regulă, cei de la firma de pompe funebre se vor ocupa de tot ce înseamnă o înmormântare care să respecte atât cadrul legal aflat în vigoare, cât și cerințele religioase și alte obiceiuri specifice. Aceasta nu înseamnă că membrii familiei vor sta impasibili, ci vor colabora îndeaproape cu aceștia. În primul rând trebuie să opteze pentru un anumit pachet funerar – în funcție și de bugetul pe care îl au la dispoziție, dar și să le ofere reprezentanților agenției de servicii funerare actele de care aceștia au nevoie: cartea de identitate, actele medicale, certificatele de nastere și de căsătorie – dacă este cazul, talonul de pensie – unde este prezent și tot ce mai este nevoie.

De asemenea, vor fi oferite personalului specializat sau unui reprezentant al firmei hainele în care va fi îmbrăcat trupul neînsuflețit și va urma stabilirea celor necesare pentru pregătirea locului de veci, a priveghiului și a înmormântării propriu-zise. Nu este deloc simplu să te ocupi de toate acestea, și prin urmare cât mai repede posibil trebuie să iei legătura cu o firmă de pompe funebre profesionistă, care știe cum să procedeze cel mai bine și rapid în acest caz.

Lasă-ți timpul necesar pentru un ultim rămas bun

Sunt ultimele clipe pe care le mai poți petrece fizic alături de cel drag, care a părăsit această lume. Durerea sufletească este una imensă și destul de limitat. Prin urmare, nu mai ezita și apelează la serviciile oferite de p agenție de servicii funerare profesionistă, care știe exact ce trebuie să facă și să îți lase în acest fel șansa de a-ți lua un ultim rămas bun așa cum se cuvine. Nu refuza acest ajutor, cel care îți permite să organizezi și o înmormântare decentă și plină de dragoste și respect!

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Advertoriale » (P) Obiceiuri funerare explicate pe înţelesul tuturor